Kolencentrale met pensioen? Een nieuw leven als kerncentrale.

16 sep

Honderden kolencentrales in de VS kunnen worden omgebouwd tot kerncentrales. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Energie (DOE): “Investigating Benefits and Challenges of Converting Retiring Coal Plants into  nuclear Plants”.

Het idee voor zo’n ombouw is niet nieuw, maar er is nog weinig aan gedaan in de praktijk. De studie vat de recente stand van zaken samen, waaronder ook een recent vergelijkbaar onderzoek in Polen en een C2N-project in Wyoming.

Als die overgang lukt – de Amerikanen noemen dat de C2N transition – dan liggen er heel wat voordelen in het verschiet: nieuwe banen op een hoger niveau, goed voor de economie en voor het milieu (minder belasting voor lucht, bodem, water) en het klimaat (veel minder kooldioxide). Zo’n massale ingreep brengt de zero-emissie doelstellingen voor 2050 dichterbij. Een overgang van kolen naar kernenergie zou de luchtkwaliteit in regio’s in het hele land aanzienlijk kunnen verbeteren. Uit de casestudy van een hypothetische centrale in de Midwest (op basis van specificaties van meerdere kolencentrales) met een vermogen van 1200 MWe, blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen in een regio met 86% kan dalen wanneer kerncentrales grote kolencentrales vervangen, wat overeenkomt met het van de weg halen van meer dan 500.000 benzinevoertuigen.

Er zijn al heel wat gepensioneerde kolencentrales, ondanks de inspanningen van Trump om de kolenenergie weer op gang te brengen. De energiebedrijven rekenden voor dat voortzetting en uitbreiding van de kolencentrales een dure grap zou worden. Het aantal gepensioneerde en nog actieve kolencentrales dat in principe geschikt is voor ombouw loopt in de honderden: 157 gepensioneerde en 237 nog actieve centrales, 394 in totaal. Men gaat dan uit van vervanging door reactoren <1 GW, daarmee kan zo’n 80% ofwel 315 centrales worden voorzien Dat wordt dan een small modular reactor (SMR) of een advanced non-light-water reactor (AR). Centrales met een capaciteit van > 1GW zijn vervolgens meer geschikt voor vervanging door een reactor van het Large light-water reactor type (LWR).

In het rapport wordt in de casestudy veel nadruk gelegd  op de groei van de werkgelegenheid met 650 vaste banen en toenemende economische activiteit (275 miljoen dollar extra) in de regio van zo’n kerncentrale, die aldus sterk kunnen toenemen in vergelijking met de oude kolencentrale. Omdat de infrastructuur – transmissielijnen en schakelinstallaties, koelvijvers of -torens en civiele infrastructuur zoals wegen en kantoorgebouwen van de centrales – blijft bestaan, wordt ook bespaard op de bouwkosten. Het hergebruik van koleninfrastructuur voor geavanceerde kernreactoren zou ook de kosten voor de ontwikkeling van nieuwe nucleaire technologie kunnen drukken, met een besparing van 15% tot 35%.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: