Juni warmer dan Juli?

7 jun

Artikel in de Limburger van 1 juni 2022:

Met de tekst:

“Kunnen we nog wel spreken over een klassieke zomer, nu het klimaat verandert? 

Dat is steeds minder het geval. Eigenlijk staat ons hele traditionele weerpatroon, met vier seizoenen van min of meer gelijke lengte, op de tocht. Het zomerseizoen wordt door de opwarming van de aarde steeds langer, het winterseizoen steeds korter. Volgens het klimaatdashboard van het KNMI is de gemiddelde zomertemperatuur in Nederland de afgelopen honderd jaar met 2,5 graden gestegen: van 15,5 naar 18,0 graden. Om een voorbeeld te noemen: de maand juni is nu even warm als de maand juli in het jaar 1930. Juni is daarmee het nieuwe juli geworden.

Je leest er snel overheen, maar het staat er echt: Juni is het nieuwe juli geworden. Overigens, zelfs in 1917 was juni  ook nog warmer dan juli. Maar verder kruipt juni niet meer over juli heen, zie hieronder voor Maastricht.

Nu klopt het wel in algemene zin, dat de temperaturen in de afgelopen eeuw zijn opgelopen, al is het voor Maaastricht in afwijking van het landelijk gemiddelde 2 graad (althans voor juni/juli) in plaats van 2,5 graad, zoals vermeld in het artikel. De lineaire trends van de twee maanden lopen mooi parallel. Maar juni blijft nog altijd koeler dan juli, zoals blijkt uit de KNMI data voor maandgemiddelden t/m 2021:

maandgem jun-jul temp MT tot 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: