Toch kernenergie? De oorlog in Oekraïne verandert de energiepolitiek

9 mei

De Oekraïne crisis heeft een grote invloed op de energiepolitiek. De levering van aardgas stokt, en daar drijven de industrie en huishoudens grotendeels op. We merken dat in Nederland waar al serieus wordt gekeken naar kernenergie als onmisbare component voor de energievoorziening.

Frankrijk (56 bestaande en 6 nieuw te bouwen kerncentrales) en de UK (13 operationele centrales en 16 nieuwe/kleinere centrales) zijn ook voorstander van het open houden en nieuwbouw van kerncentrales.

België worstelt nog steeds met de voorgenomen sluiting van de twee nog actieve reactoren van de bestaande kerncentrales. Maar ook hier wordt al sterker gereageerd op de energiecrisis, die de oorlog in Oekraïne met zich meebrengt.
Uit “De Stemming“, een regelmatig gehouden enquete in Vlaanderen blijkt een forse verschuiving ten opzichte van eerdere versies bij de voorstanders van het openhouden van kerncentrales.
Alle respondenten geven nu een opvallend grote steun voor de stelling dat de kerncentrales ook na 2025 moeten open blijven, maar liefst 81% van de respondenten steunt dat voorstel. In 2020 en 2021 werd dezelfde vraag gesteld, en toen was 65% en 66% overtuigd van het openhouden van de kerncentrales. Die meerderheid is dus nog groter geworden. Zélfs bij Groen zijn (nipt) de meeste kiezers voorstander (52%). Bij N-VA (91%) en VB (89%) bereikt het aantal voorstanders zijn maximum.

Ook in Duitsland komt er beweging in de posities. Zelfs de huidige groene minister voor energie Habeck heeft gepleit voor het langer openhouden van de laatste nog operationele kerncentrales. Een lang gekoesterd taboe in Duitsland, maar de oorlog in Oekraïne verandert alles. De drie energieconcerns Eon, EnBW en RWE hebben zich al bereid verklaard om daarover te praten, kort nadat ze dit thema nog onbespreekbaar achtten. Zoals een woordvoerder van Eon dat zo fraai toelicht in het Handelsblatt van 28-2-2022:
“Vor dem Hintergrund der kriegerischen Handlungen in Europa und der daraus resultierenden Risiken für die Versorgungssicherheit sei es nachvollziehbar, die aktuellen energiepolitischen Gegebenheiten auf den Prüfstand zu stellen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: