Een koele novembermaand ?

6 dec

De energieleverancier geeft maandelijks een overzicht van verbruikte stroom en gas. Het gasverbruik van november wekte nieuwsgierigheid naar de temperaturen van de maand november op langere termijn. An sich werd gedacht aan een koelere maand dan de vorige jaren, reden om eens te duiken in de novembertemperaturen.

Van KNMI station 380 (Maastricht-Aken Airport) zijn data beschikbaar vanaf 1906. Uit de data zijn drie temperatuurreeksen berekend: de gemiddelde dagtemperatuur TG, de nachttemperatuur TN en de maximale temperatuur TX voor elke novembermaand.

De getallen zijn hier in een grafiek opgenomen, waarbij een smooth trendlijn is berekend met om die trendlijn een 95% betrouwbaarheidsinterval in dezelfde kleur.

november temp

Allereerst valt op, dat alle temperaturen stijgen, waarbij de temperaturen ‘s nachts en als daggemiddelde een plateau laten zien tussen pakweg 1940 en 1985. De maximale temperatuur klimt wel geleidelijk door. De stijging in elke temperatuurreeks is duidelijk, zo’n 2°C, en dat stemt overeen met een lineaire trendberekening volgens TheilSen met als resultaat een stijging van 0,02 (0,011-0,028)°C per jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: