Trend in overstromingen?

20 jul

De recente grote hoeveelheid regen heeft beken, zijrivieren en de grote rivieren doen overstromen met op enkele plaatsen rampzalige gevolgen. Tientallen doden en nog vele vermisten in Duitsland en België. Grote schade die in de miljarden gaat lopen. Ook in onze provincie Limburg is veel schade aangericht en moesten veel mensen hun huis noodgedwongen verlaten. Een nare ervaring.

Nu de situatie langzamerhand weer wat normaler wordt komt de vraag op naar de oorzaken van de overstromingen. Ligt het aan het klimaat zoals al direct werd geroepen of zijn er ook andere door mensen bepaalde factoren die een rol hebben gespeeld. En: krijgen we meer overstromingen, wat is de trend?

De regionale krant De Limburger beziet de vraag van enkele kanten in een evenwichtig artikel:

Vaker overstromingen? ‘Geen trend te zien’ – https://www.limburger.nl/cnt/dmf20210720_92022621

Bas Jonkman, hoogleraar waterbouw aan de TU Delft stelt hierin, dat er geen duidelijke trend te zien is naar meer overstromingen in Europa.

Aan het eind van het artikel wordt Roger Pielke Jr. opgevoerd, expert voor extreem weer fenomenen. Hij is niet lang geleden slachtoffer geweest van een campagne, met als doel hem te laten verdwijnen als kritisch klimaatdenker. Hij blijft echter publiceren over het klimaat, maar minder frequent en heeft zich meer gericht op de sportwereld. Dit is het citaat over Pielke Jr. uit het artikel van De Limburger:

“Als klimaatstudies straks concluderen dat onze watersnoodramp van 2021 toch mede is veroorzaakt door klimaatverandering, ontstaat een wat ‘paradoxale situatie’. Zo waarschuwt hoogleraar Roger Pielke jr, specialist in extreme weersverschijnselen van de Universiteit van Colorado. „Dan oordeel je dus dat een unieke gebeurtenis waarschijnlijker is geworden door klimaatverandering, zonder dat er al van een lange termijn trend sprake is.”

Adaptatie en voorbereiding op overstromingen zetten volgens Pielke jr meer zoden aan de dijk dan ons te concentreren op CO2-emissies. Die uitstoot moet volgens de Amerikaan zeker omlaag, maar 500 miljard euro aan uitgaven voor de Energiewende konden Duitsland niet beschermen tegen de overstromingen. Een beter waterbeheer helpt mogelijk wel.”

De Limbuger citeert op haar beurt uit een artikel in the Washington Post van Pielke Jr. Hier het betreffende artikel.

The key to avoiding future climate disasters - Adapting iZXxfnjT

Eén reactie naar “Trend in overstromingen?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Klimaatverandering: wat te doen | klimaatblog - juli 30, 2021

    […] het vorige artikel over mogelijke trend in de overstromingen wordt verwezen naar het standpunt van Roger Pielke Jr., die voorstander is van adaptatie. Louise […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: