Steden en het warmte-eiland effect (UHI)

7 apr

Het onderwerp warmte-eilanden ofwel het Urban Heat Island effect (UHI) is vroeger al meerdere malen aan de orde geweest op dit blog, zie hieronder.

ECWMF-Copernicus

Het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) in Reading (UK)is is een onafhankelijke intergouvernementele organisatie van 34 landen, waarvan 22 binnen de EU. De organisatie brengt adviezen uit over het weer en het klimaat. ECMWF voert onder andere het door de EU gesubsidieerde Copernicus programma uit, waarin satellieten de aarde observeren met allerlei sensoren vanuit de ruimte.

Overigens, net als het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat gevestigd was in  Londen,  dreigt de UK het instituut – mogelijk deels – te verliezen aan een EU lidstaat, vanwege de Brexit.  Zo verhuisde het EMA in 2019 – samen met 900 banen – naar Amsterdam. Een ander voorbeeld van het verlies van een gerenommeerde organisatie is de Europese Bankautoriteit. Die ging naar Parijs. Negen lidstaten waaronder Nederland hebben zich gemeld als potentiële vestigingsplaats.

Het ECMWF is bekend om zijn modellering van het klimaat, met name hun ensemble met een mix van meer dan 50 voorspellingen die draaien op hun supercomputer.

Een nieuw product van ECMWF is een overzicht van het UHI effect in 100 Europese steden, van Alicante tot Zurich. In onze omgeving is dat Luik, Düsseldorf, Keulen en iets verder Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Brussel en Charleroi. Data zijn beschikbaar van 2008 tot 2017, per jaar en als gemiddelde over die periode.

Als voorbeeld hieronder de stad Luik, goed herkenbaar door de loop van de rivier de Maas dwars door de stad. Hier is afgebeeld het gemiddelde effect over de jaren 2008-2017. In de zomer is het UHI effect in Luik het grootst. In de buitenwijken van Luik loopt het effect ’s nachts op tot ongeveer 2°C en kort bij het centrum rondom de Maas tot ongeveer 3°C. In de winter blijft het steken op ongeveer 2°C. Overdag is het UHI effect kleiner.

In alle steden is het UHI effect in de periode 2008-2017 toegenomen.  Het is een onmiskenbaar deel van de opwarming van de stedelijke omgeving. De urbanisatie is wereldwijd enorm  toegenomen in de vorige eeuw en heeft bijgedragen tot de verhoging van de temperaturen boven land.  Die rol wordt in de bijdrage van Werkgroep 1 van het komende AR6 IPCC rapport van 2021 toegelicht als invloed op de straling drivers en in het hoofdstuk over de koppeling van globale naar regionale klimaatverandering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: