Corona crisis: wetenschappelijk advies en politiek beleid gaan moeilijk samen

12 okt

Het gaat slecht met de aanpak van de corona crisis in Nederland. Het aantal besmettingen neemt snel toe in een veel hoger tempo dan in het voorjaar.  Hoe komt dat? Een grote groep wetenschappers denkt dat het ligt aan de wijze waarop met de adviezen van de experts wordt omgegaan.

Het wetenschappelijk advies afkomstig van het OutbreaK  Management Team (OMT) en het daaraan verbonden politiek beleid is in de ogen van veel wetenschappers een gebrekkige constructie. In een open brief  vandaag stellen wetenschappers dat de adviezen van het OMT openbaar moeten worden gemaakt. Citaat:

“De relatief slechte prestaties van Nederland in het anticiperen en bestrijden van de tweede golf van de pandemie zijn naar onze mening voor een deel te wijten aan het feit dat wetenschappelijke inzichten over de verspreiding van COVID19, die in de wetenschappelijke wereld inmiddels algemeen aanvaard zijn, in Nederland te laat en te weinig het beleid hebben bepaald.”  En:

“Bekeken met de kennis die we nu hebben lijkt een belangrijke oorzaak hiervan dat in Nederland het wetenschappelijk advies niet onafhankelijk is van het beleidsadvies.”

Nu blijven die adviezen binnenskamers, alleen de politieke besluiten worden naar buiten gebracht.  Daarnaast zou het OMT uitgebreid moeten worden met andere kennisvelden buiten de medische wereld, zoals dat bijvoorbeeld in de UK en Duitsland gebeurt. 

Onafhankelijke rapportage en (bredere) advisering dus, los van de politiek.

De situatie doet sterk denken aan de beginjaren van de monitoring van het milieu. De politiek was als de dood als milieu onderzoekers iets vonden dat niet paste in hun wereldbeeld. Dat beeld werd bepaald door een zonnige kijk op hun eigen voortreffelijk beleid. De confrontatie met een onverwacht slechte milieutoestand moest liefst niet publiekelijk bekend worden, anders zou er wellicht paniek kunnen ontstaan. Het heeft tijd gekost om een scheiding aan te brengen tussen het naar buiten brengen van de resultaten van de milieumetingen en het daarop gebaseerde evaluatie en bijstelling  van het milieubeleid. Zo te lezen is er nog wat terrein te winnen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: