Trump in nauwe schoentjes

10 sep

“De grote miieu-activist”

Met de verkiezingen in zicht springt Trump in het rond als een kat in het nauw. Hij heeft met zijn acties tegen de Environmental Protection Agency, het herroepen van veel milieuwetten en het terugdraaien van milieunormen zichzelf gekenmerkt als anti-milieu activist. De klimaatkwestie was een hoax volgens hem. In de huidige verkiezingscampagne heeft hij last van dat imago, om zwevende stemmen aan te trekken. In dit blog is al meerdere malen over zijn acties geschreven.

Zo heeft hij deze week in het door een Republikeinse gouverneur geleide Florida opeens een wet getekend die een verbod legt op het boren voor de kust en daarbij zich “The No. 1 environmental president since Teddy Roosevelt” genoemd. Een gotspe gelet op zijn afbraakacties in de afgelopen jaren ten opzichte van het milieu en het klimaat.

Het wordt sowieso moeilijk opboksen tegen het beeld van pathologisch leugenaar, als narcist die alle roem en eer naar zich trekt en telkens vertelt dat “under my leadership” zo veel goeds wordt verricht. Een ware Nero, al twittert hij in plaats van zingen zoals zijn Romeinse voorganger.

Zo wist hij al in februari van de ernst van het Covid-19 virus (interview met Bob Woodward die dat heeft opgenomen). Vervolgens deed hij wekenlang niets, met als gevolg, dat het dodental boven de 190.000 is gestegen in de VS.

Zijn houding ten opzichte van de huidige protestbeweging (BMA) heeft kwaad bloed gewekt. Veel prominente republikeinen keren zich publiekelijk van hem af. Uit die hoek komen felle anti-Trump advertenties in de media.

Zijn omgang met en grove beledigingen (losers, suckers) aan het adres van de “military”, van nog-actieven, van veteranen tot dode militairen, zijn niet alleen dom met het oog op het aureool dat de strijdkrachten in de VS omringt. “Honor” is een sleutelbegrip van de militaire waarden in de hele Amerikaanse maatschappij. Velen voelen zich daardoor zwaar in hun eer en vaderlandsliefde aangetast. Dom, zeker in verband met de verkiezingen, maar misschien ook wel link. Militairen hebben een hekel aan Trump, de dienstweigeraar (draft dodger) in de tijd van de Vietnam oorlog. Trump mag zijn kennis van de geschiedenis – toch al gering  – wel even opfrissen voor wat betreft het lot van Nero, zijn grote narcistische voorganger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: