Hongarije en Tsjechië: going nuclear

23 dec

Europa klimaatneutraal in 2010, dat was het onderwerp van de Europese top op 12 en 13 december 2019. In de tot nu toe verschenen documenten wordt weinig concreet ingegaan hoe de EU dat wil bereiken. Het zijn veeleer nog vage intenties en afspraken die nog moeten worden ingevuld.

Landen als Hongarije, Tsjechië en Polen beschikken niet over voldoende capaciteit om in hoog tempo te de-carboniseren. De Polen slepen een uit de communistische tijd stammende elektriciteitsvoorziening op basis van steenkool met zich. Zij krijgen een uitzonderingspositie.

Hongarije en Tsjechië kunnen de klimaatdoelstellingen ook niet halen via alternatieve bronnen. Zij mogen de nucleaire optie open houden, en dat is wel bijzonder in de huidige Europese visie op energie, die is gericht op het ontmantelen van de nucleaire energievoorziening.

Ook in Nederland werd in Utrecht op 19 november tijdens een ingenieurscongres een warm pleidooi gehouden voor kernenergie, citaat uit Technisch Weekblad:

“…(Ad Louter).. de directeur van Urenco en voorzitter van Nucleair Nederland verdedigde met verve en met veel cijfers de stelling dat we álle opties voor opwekking van CO2-vrije energie moeten inzetten om de gevreesde mondiale opwarming van meer dan twee graden te voorkomen. Want komen we daarboven dan wordt die opwarming onomkeerbaar. En dan is kernenergie volgens Louter onmisbaar. En – even terug naar landelijke schaal – dat geldt ook als we in Nederland de uitstoot van kooldioxide over tien jaar willen reduceren met 49 procent, en in 2050 met 95 procent ten opzichte van 1995.”

En;

In de visie van Louter is kernenergie meer dan een kosteneffectieve CO2-vrije energiebron naast stroom uit wind en zon; het is ook de broodnodige voorziening voor die perioden waarin zon en wind het laten afweten, bijvoorbeeld tijdens een koude windstille winter. Van de niet-fossiele opwek anno 2018 komt 16 procent uit kerncentrales, 22 procent uit biomassa, 15 procent van zonnepanelen en 46 procent van windturbines. Die twee laatste zijn natuurlijk grillig in hun productie; wind en zon zijn zoals bekend niet regelbaar.”

Naast de subsidies voor zon- en windenergie (nul voor nucleair) is er de kwestie van de gerealiseerde productie in deze hoek, slechts  20% van het opgestelde vermogen in 2018.

Kortom, om puur technische redenen is kernenergie onmisbaar, maar zoals nog steeds ligt dit onderwerp politiek te gevoelig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: