Nieuwe windparken voor de Nederlandse kust

28 nov

Ook in Nederland wordt gewerkt aan de groei van windmolenparken. Op land is er maar weinig ruimte in ons dichtbevolkt landje. Net als in Denemarken ligt uitbreiding offshore voor de hand.

Hollandse Kust Zuid project

Op zo’n 30 km uit de kust in de Noordzee worden vier windmolenparken met een capaciteit van ongeveer 1,5 GW gerealiseerd door de firma Vattenfall. Vattenfall heeft de twee uitgezette tenders in dit gebied gewonnen. Bijzonder aan dit project is dat het zonder rijkssubsidie wordt gebouwd, te danken aan de huidige lage prijs van de windenergie op zee. Met die 1,5 GW worden drie miljoen huizen van stroom voorzien.

De bouw van de 152 grote 10 MW molens gaat in fases. Het eerste deel in het gebied I en II van Hollandse kust Zuid zou in 2023 gereed moeten zijn, deel III en IV start in 2022 en zou in 2027 gereed moeten zijn. Na Hollandse Kust Zuid is de capaciteit 4,5 GW. Met de realisatie wordt een deel van de gewenste capaciteit van 11,5 GW in 2030 benaderd. Dan moeten er wel nog zo’n 7 GW worden toegevoegd tussen 2024 en 2030 in het Nederlandse deel van de Noordzee.

Op de site van de RVO is een uitgebreide Engelstalige brochure over de voorbereidingen van deel III en IV, waaruit bovenstaand plaatje is genomen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: