Kernenergie in Nederland: onmisbaar deel van het energiesysteem

18 okt

Op 19 november 2019 wordt in Utrecht een conferentie gehouden over de energietransactie en de rol die daarin voor ingenieurs is weggelegd. Een van de sprekers is Ad Louter, directeur van Urenco Nederland. Hij wilt alle energiebronnen langs een zelfde meetlat te leggen om de toekomstige energiemix zo optimaal mogelijk te maken. En daarin zal kernenergie een significant deel toebedeeld krijgen. De energieproductie zal tegen 2050 naar verwachting verdubbeld zijn, en dat kan niet worden opgevangen met alternatieve energiebronnen. Basislast en backup blijven nodig en als gascentrales wegvallen is er weinig keuze voor CO2-lage-emissie energie productieprocessen.

In Technisch Weekblad van 8 oktober staat een interview met Louter, waarin hij uitgebreid ingaat op de materie en de kwestie van meerdere kanten toelicht. Zoals de maatschappelijke acceptatie van kernenergie, de veiligheid van bestaande units, de  kosten per MWh, de vergelijking met andere energieproductie via de totale life cycle CO2 uitstoot, etc.  Het voert te ver om hier in details te treden, het is de moeite waard om het artikel in zijn geheel te lezen.

 Thorium en Molten Salt Reactor

Het woord Thorium komt eenmaal voor in de tekst van het interview, MSR (Molten Salt Reactor) al helemaal niet. Maar er is meer gaande op het gebied van de gesmolten zout reactoren. In het in juli 2019 afgesloten SAMOFAR project zijn flinke stappen gezet om veiligheidskwesties rond de MSR versies aan te pakken, evenals de problematiek van erosie door de hoge temperatuur van het vloeibaar zout.

SAMOFAR (Safety Assessment of the Molten Salt Fast Reactor) was een Horizon 2020 project met 11 partners onder leiding van professor Kloosterman van TU Delft. In SAMOFAR werd een nieuw type MSR ontwikkeld, de Molten Salt Fast Reactor (MSFR), een inherent veilige snelle kweekreactor. Projectresultaten waaronder publicaties, presentaties en enkele video’s (helaas met slecht geluid) op www.samofar.eu  en op https://cordis.europa.eu/project/rcn/196909/results/en

Bovendien is per 1 oktober een vervolg studie gestart naar de veiligheid van MSR’s bij ernstige voorvallen, SAMOSAFER (Severe Accident Modeling and Safety Assessment for Fluid-fuel Energy Reactors). Weer gesteund door de Europese Commissie en medegefinancierd met een subsidie van 3,5 miljoen € uit de Horizon 2020 pot.  Kloosterman is ook hier de coördinator van dit project waaraan verder nog 14 project partners deelnemen.

Nederland

In juni van dit jaar heeft Kloosterman voor de energie specialisten van de Tweede Kamer een toelichting gegeven op de ontwikkelingen. Een citaat hieruit:

De thorium-gesmoltenzoutreactor kan bij voldoende financiering vanaf 2050 bijdragen aan onze energievoorziening. Tot die tijd zal nog een nieuwe generatie lichtwaterreactoren moeten worden ingezet. Uit studies blijkt dat de gesmoltenzoutreactor nog beter dan lichtwaterreactoren de fluctuaties van zon en wind kan opvangen (Merle, 2015). Over de kosten van elektriciteit uit de thorium-gesmoltenzoutreactor kan, totdat de benodigde technologieën zijn opgeschaald naar industriële toepassing, nog weinig concreets worden vermeld, maar commerciële partijen werken aan eenvoudige reactorconcepten zonder recycling van het zout die goedkoper dan met steenkool elektriciteit zouden moeten kunnen opwekken”.

Deze nieuw ontwikkelde IVe-generatie reactoren worden pas vanaf omstreeks 2030 operationeel, zodra alle procedures en testen zijn afgewerkt. Een voorbeeld is de relatief kleine (180 MWe) Canadese Integral Molten Salt Reactor (IMSR), waarin alle primaire reacties in een afgesloten en verwisselbaar vat onder atmosferische druk plaatsvinden. Overigens niet met Thorium, maar met 5% U235  in een fluoride zoutoplossing.

how an IMSR power plant works

Daarna zijn er eind juni in de Tweede Kamer vragen gesteld aan de regering om “….onderzoek te doen naar de mogelijke rol van kernenergie in de energiemix en daarbij de kosten en voorwaarden van de bouw van nieuwe kerncentrales in andere landen in beeld te brengen”. De indieners willen het resultaat graag zien voor het komend debat over kernenergie of ten laatste eind van dit jaar.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: