Brexit mess: “How communism prepared me for a no-deal Brexit”

9 okt

Veel Britten maken zich waarschijnlijk zorgen over de ongemakken bij een no-deal Brexit, die even waarschijnlijk dreigt te komen. Vanaf 1 november worden de Britten geconfronteerd met tekorten aan bijvoorbeeld verse voedingsmiddelen en medicijnen. Misschien kan wat humor hun misère een beetje doen vergeten.

Landbouwers klagen dat door het vertrek van Oost-Europeanen de producten op het land staan te verrotten vanwege personeelsgebrek. De Poolse Joanna Hosa die nog in de UK woont heeft zich het lot van de arme Britten aangetrokken. Ze geeft enkele waardevolle tips, opgebouwd uit ervaringen en lering getrokken uit haar eigen harde leefomstandigheden onder communistisch bewind in Polen.

Na te lezen in Financial Times van 6 oktober 2019. Enkele bloempjes hieruit:

Toiletpapier tekort

Toiletpapier was schaars in Polen, en wat er was schuurde aan je billen. Gebruik dus liever krantenpapier. Maak het eerst zacht door het stevig te kneden, dan gaat het zeker goed.

Blikvoer

Kan geen kwaad voor enige tijd, maar dan moet je toch omzien naar verse producten als aardappelen, kool en uien. Die bevatten veel vitaminen, en zijn langer houdbaar. Kool is bij uitstek geschikt om scheurbuik te voorkomen (Is scurvy making a comeback? – BBC News – https://www.bbc.co.uk/news/health-35380716). Oost-Europeanen hebben heerlijke koolrecepten.

Medicijnen tekort

Val terug op huismiddeltjes als knoflook en madeliefjes. Overal goed voor, zeker de laatste. Ze staan in ieder grasveld en werken tegen slapeloosheid, angst, ooginfecties, goed voor bloedsuiker en immuun systeem. “For more information, just ask at your nearest Polish shop, assuming it is still open.”

In de rij staan

Britten zijn dat wel gewend bij de bushalte. Maar na de Brexit moeten ze de tactiek aanpassen: als je een rij ziet, sluit dan direct aan. Vraag aan de anderen wat er eventueel te koop is. Een uitstekende manier om in gesprek met anderen te komen en nieuwe vriendschappen te sluiten. Niet zo gezellig als met een biertje buiten de pub, maar allez, er komen beslist slimme migranten die je in de rij graag wat drank willen verkopen. En als het wachten lang duurt, kun je iemand vragen om je plaats in te nemen voor een glas bier…..De queue als nieuw buurthuis.

En tenslotte schrijft ze: “This is just a taste of what’s possible. Your eastern European neighbors are bursting with great ideas. So, don’t be shy, talk to your Polish friends. We’re here to help.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: