Thorium centrales in België

5 feb

De “klimaat-spijbelaars” en –demonstraties in België oefenen druk uit op de regeringen om aanzienlijk meer werk te maken van het klimaatbeleid.

In de publieke discussie mengt zich nu een groep wetenschappers van de KU Leuven, die kritisch kijkt naar de mogelijkheden voor elektriciteitsvoorziening na de uitfasering van kerncentrales in België vanaf 2025. De bestaande kerncentrales zorgen nu nog voor ongeveer 50% van de elektriciteit. Gascentrales kunnen dat moeilijk opvangen, laat staan de alternatieve energiebronnen wind en zon. Bovendien komt men dan in de knel door toenemende CO2 emissie van die gascentrales. Er moet een geschikte mix worden gevonden.

De groep rond kernfysicus prof. Nathal Severijns, prof. Duurzaamheid Griet Ceulemans en communicatiewetenschapper Baldwin Van Gorp, is voorstander van het ontwikkelen van kleinere thorium centrales. Die zouden dan liefst operationeel moeten worden zodra de klassieke kerncentrales gaan sluiten. De groep sluit nu aan bij de stimulering van thorium centrales in Nederland door prof. Kloosterman van de TU Delft (zie voorgaande berichten hier, hier en hier).

De Leuvense groep komt nu met dit standpunt, nadat de eerste twee genoemden in een artikel over de Belgische elektriciteitsproductie na 2025  in Transdisciplinary Insights zich uitspraken voor een  gedeeltelijke uitfasering van kernenergie, met een tijdelijke opvang van het stroomtekort door gascentrales. Thorium centrales dus als vervanger van de oudere centrales.

In een artikel in De Standaard van 5-2-2019 staat een illustratie van het gebruik van thorium voor de productie van 1 Gigawatt in vergelijking met een klassieke uranium centrale:

thorium image de Standaard 5-2-2019

Ze hebben redenen om aan te nemen, dat de ontwikkelingen rond thorium centrales sneller kunnen gaan, zodat er nu al gewerkt zou moeten worden aan voorbereidingen als wetgeving en vergunningen, waarbij rond 2030 een prototype gereed zou kunnen zijn.

Meer links:

VRT Nieuws: “Thorium: de oplossing voor het energie- en klimaatvraagstuk?”  https://vrtnws.be/p.L7nyvqxR7

Radio 1: https://radio1.be/groene-kernenergie-als-overgangsmaatregel

Dick Wursten’s website: http://www.dick.wursten.be/ceulemans_severijns.html

De Standaard 5-2-2019: Thorium, de heilige graal in het energiedebat, http://www.standaard.be/cnt/dmf20190205_04154664

 

 

 

 

Eén reactie to “Thorium centrales in België”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Energiedebat België: kerncentrales langer open houden | klimaatblog - december 3, 2019

    […] hoofdstuk in het energiedebat, nu weer in België. Eerdere artikelen over dit thema hier, hier, hier, hier, hier, en […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: