Ivan Rogers, voormalig UK ambassadeur bij de EU over de Brexit

18 dec

Sir Ivan Rogers was tot voor enkele jaren UK ambassadeur bij de Europese Unie. hij stapte uit die functie bij de start van de onderhandelingen met de EU. Hij wist toen al dat er weinig onderhandelingskracht aanwezig was in Whitehall. Hij was de voorman van het UKRep, de UK vertegenwoordiging bij de EU, een team dat door jarenlange ervaring veel had bereikt in onderhandelingen, ook als de resultaten andere lidstaten niet zo bevielen, en menig voordeeltje naar de UK ging. Als iemand het klappen van de zweep bij onderhandelingen met de EU kent, dan is hij het wel. Als hij de onderhandelingen had gevoerd zou de huidige chaos waarschijnlijk zijn voorkomen.

Rogers heeft onlangs een toespraak gehouden aan de universiteit van Liverpool, waarin hij bijzonder scherp en op typisch Britse wijze de tekortkomingen van de Brexit aan de kaak stelt en voorstellen formuleert hoe de UK in de komende tijd orde zou moeten scheppen in eigen huis en zich (beter) moet voorbereiden op de volgende onderhandelingsronde. Een tweede ronde die de relatie tussen de UK en de EU moet schetsen.

De transcriptie van de toespraak is een ware long-read, te lang voor een artikel. Je moet er de tijd voor nemen om het hele verhaal te lezen, maar het is dan ook de moeite meer dan waard. Rogers verdeelt zijn verhaal in negen lessen. Lessen die geleerd zijn in de afgelopen jaren, en die slechts weinigen tot zich hebben genomen.

In grove lijnen komt zijn pleidooi vooral neer op het in alle eerlijkheid en openheid omgaan met de Brexit materie en richt zijn kritiek zich op de fantasieën en vrijblijvende kletspraat van Brexiteers zonder kennis van de werkelijke gevolgen van de Brexit voor de Britse maatschappij.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: