Extreme armoede in de UK en de Brexit

18 nov

Extreme armoede in de UK? Hoezo?  In het land met op vier na de grootste economie? Dat verwacht je misschien nog in ontwikkelingslanden, toch?

Een speciale rapporteur van de VN Philip Alston heeft daar onderzoek naar gedaan. En daar was een reden voor. Sinds 2010 heeft de door conservatieve Tories geleide regeringen een groot pakket bezuinigingen van 30 miljard pond doorgevoerd op sociale uitkeringen. Daarmee stonden de Britten voorop met bezuinigingen in deze sector. De vraag was welke gevolgen deze ingreep zou hebben op de bevolking, een lakmoes proef.

Alston heeft met veel partijen gesproken, met voedselbanken, mensen die geldproblemen hebben, met academici en met leden van de regering. Hij kreeg ook geschreven bijdragen van instituten. Het verschil in opvattingen over armoede in de UK tussen regeringsvertegenwoordigers en andere gesprekspartners kon niet groter zijn. Volgens het Britse ministerie is er niets aan de hand, er zijn meer banen dan in 2010 en extreme armoede komt er niet voor.

Zijn conclusies na het onderzoek zijn ongehoord hard (citaten in Italics):

 • 14 miljoen Britten leven in armoede, dat is 20% van de bevolking
 • 4 miljoen Britten zitten onder de armoede limiet
 • 1,5 miljoen Britten beschikken niet over levens noodzakelijke middelen
 • 2,8 miljoen armoedige Britten leven in families met een volwassene als kostwinner
 • Kinderen en vrouwen (als eenverdiener) vormen de grootste groep getroffenen, naast asielzoekers, etnische minderheden en gehandicapten. Bijna de helft van de armoedigen (6,9 miljoen) heeft een gehandicapt gezinslid.
 • Voorspelde armoede onder kinderen loopt op tot 40%, bijna de helft van alle kinderen:” For almost one in every two children to be poor in twenty-first century Britain is not just a disgrace, but a social calamity and an economic disaster, all rolled into one.”
 • Op het platteland zijn de gevolgen ernstiger dan in de steden. Het inkomen is bijvoorbeeld niet voldoende voor bijvoorbeeld bus transport naar een werkplek.
 • In Wales is het percentage armoede lijders met 25% het hoogst binnen de UK. De verschillende regeringen (devolved governments) van Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben nauwelijks of liever geen eigen middelen om de armoede te beteugelen.
 • Het aantal voedselbanken bedraagt ongeveer 4000, het beroep op voedselbanken is vanaf 2012 verviervoudigd: “The majority of people using our food bank are in work…. Nurses and teachers are accessing food banks”
 • Het aantal daklozen is met 60% gestegen, het aantal “buitenslapers” met 134%

Het is niet alleen de omvang van de bezuinigingen, maar ook de wijze waarop uitkeringen volgens het nieuwe sociaal uitkeringssysteem Universal Credit worden geregeld. Online aanvragen, grote vertragingen in afhandeling (5-12 weken) en in daadwerkelijke uitkering (meerdere weken), onnodige boetes, en lagere uitkeringen dan voorheen. Ook een effectief programma om de getroffenen op andere wijze vooruit te helpen ontbreekt. De regering meent dat werken de armoede opheft. Dat blijkt hier dus niet te kloppen. Alston geeft een andere veelzeggende naam aan het systeem: Universal Discredit.

Het is niet zo, dat Britse organisaties deze toestand niet al in veelvoud hebben gemeld bij de regering, maar het betrokken ministerie Work and Pensions is stokdoof voor hun verzoeken. En ook nu na het rapport van de VN blijft het ministerie vast hangen in een volledige ontkenning van de situatie.

Brexit en armoede in de UK

Op dit blog wordt regelmatig over Brexit geschreven, waarom dan dit hele verhaal over armoede? Dit schrijft Philip Alston:

” Whatever happens in the period ahead, we know that deep uncertainty will persist for a long time, that economic growth rates are likely to take a strong hit, and that tax revenues will fall significantly. If current policies towards low income working people and others living in poverty are maintained in the face of these developments, the poor will be substantially less well off than they already are. This could well lead to significant public discontent, further division and even instability, thus underscoring the importance that steps be taken now to avoid such outcomes.”

Het wegvallen van Europees geld voor armoedebestrijding (9 miljard pond, 2014-2020) zou worden gecompenseerd met een eigen Brits fonds. Vijf maanden voor de Brexit-day is er nog niets geregeld.

Bij een no-deal:” The IMF has suggested that a no-deal Brexit could cost the UK economy somewhere between 5% and 8% of GDP, representing a loss of thousands of pounds per household.”

Logisch dat de rekening van dat tekort mensen in armoede nog eens en het meest zal raken.

Het Europese Handvest  van de Grondrechten geldt straks niet meer in de UK. De bescherming van de burger op meerdere maatschappelijke terreinen valt dan weg. Het is zeer de vraag wat er voor in de plaats komt in komende UK wetgeving. Ook daar is nog niets van te merken in een Britse setting after Brexit.

De economie groeit in de UK, maar de verdeling van de groeiende welvaart is compleet scheef gegroeid in een land met voorheen een prima sociaal systeem. En de verantwoordelijke conservatieve politici – trouwens ook de in oppositie verkerende Labour – zien het niet of willen het niet weten. Waar blijft die welvaart dan? Had Piketty gelijk met zijn diepe verschillen in vermogen binnen de maatschappij, en worden de rijke Britten rijker ten koste van de arme Britten?

Karl Marx beschreef ooit de ellende van de Britse arbeiders, uitgebuit door de kapitalisten die de middelen (fabrieken en kapitaalgoederen) hadden. De arbeiders hadden alleen hun arbeidskracht ter beschikking. De nieuwe kapitalisten van nu knijpen de armen uit. Wordt het tijd voor een nieuwe Marx?

 

 

 

 

Eén reactie to “Extreme armoede in de UK en de Brexit”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Britain is broken: Poor child health proves it | klimaatblog - februari 4, 2019

  […] onderzoek van de speciale rapporteur van de VN Alston over de extreme armoede in de UK is nog maar eens bevestigd in een update van het Royal College of Paediatrics and Child Health […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: