Paradogma – a personal journey why true liberty needs heretics

29 sep

De nieuwe documentaire van filmer Marijn Poels, een verbreding van de discussie over de onzekerheden in het klimaatdebat (The uncertainty has settled) naar andere thema’s. Immers, in de maatschappij zijn er meerdere grote thema’s, waarvan het debat overheerst wordt door eenzijdige stellingnames, zoals bij het klimaatdebat. Er is qua opinie op voorhand geen andere waarheid mogelijk over dit soort onderwerpen, dan die door de zogenaamde consensus wordt opgedrongen in de media. Of het nu gaat over het klimaat, de immigratie, de Russen, de islam. De nuance, de tegenspraak ontbreekt in het debat. De journalisten vermengen hun mening met de feiten, en de argeloze lezer of kijker neemt dat beeld aan als de waarheid. Of dat nu gestuurd wordt door de feitelijke economische of politieke machthebbers doet er wellicht minder toe, maar het gebeurt wel en in toenemende mate.

In Duitsland, ons gidsland na Trump, is die tendens al verder te bespeuren. Politieke correctheid staat voorop, afwijkende opvattingen worden met veel kabaal weggeblazen. Deze mechanismen vertonen langzamerhand totalitaire trekjes, die zeker in het oostelijk deel van Duitsland herkenbare en bittere herinneringen oproepen aan de DDR tijd. Een mening wordt voorgekauwd, en die dien je te respecteren, anders wordt je gedemoniseerd en gestraft.

Geen gemakkelijke documentaire, want het is een complexe zaak met zijtakken naar menselijk gedrag, dat vaak bepaald wordt door emoties en riekt naar kuddegedrag. Een lang pleidooi van Poels voor het openen van het debat over n’importe welk onderwerp voor opinies die dwars ingaan op de vermeende consensus. Dwarsliggers gevraagd, ofwel ketters zoals de ondertitel van de documentaire luidt. Alleen dat kan de democratie op den duur redden.

Op 19 september was de première in Berlijn, vanavond was een preview met discussie na in Lumière in Maastricht.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: