Pachauri staat terecht voor molestatie

16 sep

Zo melden koppen boven artikelen van onder meerdere de Economic Times of India en The Times of India van 15 september 2018.

Na meer dan drie en een half jaar na de aangifte moet de voormalige voorman van het Intergovernmental Panel on Climate Change IPCC  en directeur van The Energy and Resource Institute TERI  op 20 oktober eindelijk voor de Saket rechtbank in Delhi komen op beschuldiging van molestatie van een TERI medewerkster. Het hof heeft de aanklacht over stalking geschrapt. Het dossier telt inmiddels meer dan 1400 pagina’s.

Al die tijd tussen de aangifte en de komende zitting heeft Pachauri vrij mogen rondlopen en overal lezingen gehouden, ondanks de zware beschuldigingen. Bij TERI werd Pachauri al in 2016 geschorst na een intern onderzoek, dat hem schuldig achtte aan de aantijgingen.

Dit zijn volgens de rechtbank de resterende beschuldigingen volgens Indiase strafwetgeving,  de Indian Penal Code – 354 (outraging modesty), 354 A (making physical contact, unwelcome and sexually coloured remark) en 509 (teasing and using vulgar gesture and actions). Zoals gezegd is voor andere aanklachten volgens de rechtbank te weinig bewijs gevonden: 354 B (use of criminal force with the intent to disrobe a woman), 354 D (stalking), 341 (wrongful restraint) en 506 (criminal intimidation).

De betrokken medewerkster is blij dat er nu eindelijk schot komt in de zaak. Ze plaatst de kwestie in een breder verband van de versterking van de positie van vrouwen. Verder vindt ze dat degenen die Pachauri in de afgelopen periode hebben uitgenodigd zich moeten schamen om iemand met zo’n achtergrond op conferenties te laten preken over klimaatverandering.

Advertenties

Eén reactie to “Pachauri staat terecht voor molestatie”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pachauri voor het gerecht | klimaatblog - november 10, 2018

    […] (voormalig chef van IPCC en het Indiase TERI instituut) samengevat in drie delen, zoals ze in een eerder bericht zijn beschreven. Pachauri verklaarde zich op de zitting onschuldig. De verdediger van Pachauri […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: