Trump en de neergang van de EPA – vervolg 8: exit Scott Pruitt

6 jul

In de serie over de neergang van de Environmental Protection Agency een nieuw voorval, het ontslag van de directeur van de EPA Scott Pruitt per vandaag 6 juli 2018.

Scott Pruitt, Trump’s  favoriete directeur van de EPA heeft zijn ontslag ingediend. Dat gaat uiteraard niet vrijwillig. Zijn positie is in de afgelopen maanden steeds zwakker geworden, niet omdat hij zijn werk – uitvoering van Trump’s politiek – niet goed deed, integendeel, maar vanwege de te losse omgang met de middelen van de staat, discutabele contacten met het bedrijfsleven, en obstructies tegen wettelijke procedures. Weinigen zijn bestand tegen de verleiding om zichzelf te laven aan de staatsruif, als ze vooraan bij die ruif staan, en Pruitt is geen uitzondering.Tegen hem lopen inmiddels vele onderzoeken en moest hij meerdere malen verantwoording afleggen in het Congres.

Dat heeft toenemende imago schade opgeleverd, en nu is hij zelfs voor zijn grootste vriend Trump kennelijk een te groot risico geworden. Mogelijk is een (uitgelekte) poging van Pruitt om de plaats in te nemen van justitieminister Jef Session de laatste druppel geweest. In een tweet van Trump waarin Pruitt’s ontslag werd aangekondigd noemde hij Pruitt “a terrific guy”. De staf-chef van het Witte Huis Kelly heeft hem nu verteld, dat zijn tijd is gekomen, en daarop heeft hij zijn ontslagbrief naar Trump gestuurd. Die brief ondertekend met “Your Faithful Friend” is het waard om even te lezen. Pruitt hemelt Trump op en prijst de goddelijke voorzienigheid die Trump èn hem in dienst van het Amerikaanse volk heeft aangesteld.

En zo voegt Pruitt zich in de lange ontslaglijst van meer dan dertig kabinetsleden en staf van het Witte Huis. Met het zoveelste ontslag, an sich niet bijzonder onder een nieuw presidentschap, verslaat Trump drie voorgangers Bush, Clinton en Obama met ruime voorsprong. De stabiliteit van zijn regering lijdt daar behoorlijk onder.

De beoogde opvolger van Pruitt is zijn vervanger Andrew Wheeler van wie bekend is dat hij over milieu en klimaat de zelfde ideeën koestert als zijn voorganger, die daarmee Trump’s politiek voortvarend uitvoerde. De EPA is fors uitgekleed, het klimaatakkoord verworpen en ruim baan gemaakt voor eerder al afgeschreven vervuilende industrie. Voor de dienst zal de wisseling van directeur weinig verandering met zich meebrengen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: