Het energiepact in België

1 apr

De federale regering van België heeft op 30 maart een wonderschoon compromis gevonden voor de uitvoering van het Energiepact. In een vorig blogartikel kwam het Energiepact al uitgebreid aan de orde. De weerstand tegen het sluiten van de kerncentrales van de kant van de politieke partij N-VA en van de grote industriële verbruikers is verwerkt in het akkoord. De kerncentrales gaan dicht in 2025, maar onder voorwaarden.

De uitstap uit kernenergie (nu nog goed voor 50% van het totaal) wordt afhankelijk gemaakt van de zekerheid van alternatieve leveringsbronnen als gas, zon- en windenergie, met nadruk op de laatstgenoemde. Het moet ook passen binnen het klimaatakkoord van Parijs, en de competitiviteit van de energiebedrijven mag niet in het gedrang komen. Monitoring van de ontwikkelingen wordt een taak van een op te richten federaal energie comité. dat zal ook oog houden op de prijsontwikkeling en de veiligheid. Naar verwachting gaat energie fors duurder worden voor de burgers, want de hogere prijzen worden natuurlijk doorgerekend naar de afnemers.

energiepact goedgekeurd

De regering zet sterk in op het realiseren van drie off-shore windparken (Northwester 2, Mermaid en Seastar, gezamenlijk vermogen iets minder dan 750 MW), die al in 2021 in bedrijf zouden moeten worden genomen. Staatssecretaris de Backer denkt zelfs op termijn nog 4GW aan off-shore productie te kunnen toevoegen. Dan kom je pas in de buurt van de ongeveer 6000 MW van de huidige kerncentrales. Maar die drie moeten nog gebouwd c.q. ontworpen worden, en er moet toestemming komen van de Europese commissie vanwege de daarbij horende financiële staatssteun.  Gelet op de reële mogelijkheden die er zijn om in zo’n korte tijdsspanne de grote afhankelijkheid van de kernenergie (50%) te vervangen door andere bronnen, kan deze beslissing alleen als een politiek compromis worden beschouwd, nauwelijks als een haalbaar alternatief, zoals dat in het vorig artikel onder het kopje Tijdlijn is beschreven. Daarbij zal de definitieve stopzetting van de gaslevering vanuit Nederland extra druk geven.  Je moet wel erg optimistisch zijn om te geloven dat deze ontwikkelingen inderdaad kunnen leiden tot de kernuitstap in 2025. En tja, als dat dan niet lukt, dan blijven ze toch nog even open?

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: