Wintertemperatuur, een kleine traditie

3 mrt

Een kleine traditie inmiddels aan het begin van maart elk jaar: een overzicht van de gemiddelde wintertemperatuur op 5 Nederlandse KNMI stations: De Kooy, de Bilt, Vlissingen, Eelde en Maastricht. Maandgemiddelden van december 2017 en van januari en februari 2018 worden toegevoegd met een nieuwe wintertemperatuur, gemiddeld over de stations. Zie hier voor meer uitleg en verdere links over gebruikte terminologie en methoden.

De maandgemiddelde temperaturen van december en januari lopen vrij goed in de pas met voorgaande jaren. De maand februari had een lager gemiddelde.

De gemiddelde temperatuur van de 5 stations is ongeveer gelijk aan die van de vorige winter: 3,96 tegen 3,93 °C; in de vorige winter was met name december kouder.

Over de hele periode vanaf 1907 gezien stijgt de wintertemperatuur (TheilSen methode) met 0,01 °C/jaar, ofwel een graad over de hele periode. In de periode vanaf 1988 daalt die zelfde temperatuur met 0,006 °C/jaar. Voor beide parameters dus geen verandering tegenover de vorige winter.

Er zijn kleine verschillen tussen de stations. Aan de “koudere” kant valt station Maastricht op. Lineaire regressie voor station Maastricht vanaf 1988 tot nu levert het volgende resultaat:

wintermaanden temp Mt 1988-2018

Het station Maastricht ligt het verst van de zee en een eind boven NAP, dat geeft allicht al wat koudere winters. De negatieve trend vanaf 1988 blijft, de daling voor de februari maand is fors te noemen.

Gelet op de variabele invloeden van de oceaancycli kan deze trend weer omslaan. Meerdere onderzoekers melden zo’n invloed (PDO en AMO) met een cyclus van 60 jaar. Daarom is het wellicht verstandig om de trend niet lineair weer te geven, maar als een smooth trend, hier met een 95% betrouwbaarheidsinterval. Dat maakt de bewegingen in de tijd beter zichtbaar en doet wellicht meer recht aan de ontwikkelingen.

mean djf temperatures Netherlands 1907-2018 smooth trend

De spreiding is relatief groot. In de trendlijn lijkt een deel van een sinusoïde zichtbaar te worden, zij het met een lange periode, langer dan de genoemde 60 jaar. Als dat klopt, moeten we nog veel winters meemaken om die cyclus helemaal te zien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: