Samenwerken aan nucleaire veiligheid

31 jan

Dat is de titel van een vandaag gepubliceerd rapport van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (hier).

In de introductie tot het rapport stelt de raad op haar website:

“De Onderzoeksraad heeft onderzocht hoe Nederland met België en met Duitsland samenwerkt om een kernongeval te voorkomen en de gevolgen van een eventueel ongeval te beperken. Ook is onderzocht hoe de informatievoorziening aan burgers verloopt. De Raad is zijn onderzoek gestart naar aanleiding van onrust onder de bevolking over incidenten in de Belgische kerncentrales Doel en Tihange. De Raad heeft niet alleen deze kerncentrales, maar ook de kerncentrales Borssele (in Nederland) en Emsland (in Duitsland) in zijn onderzoek betrokken. 

 De kans op een ernstig kernongeval bij één van de genoemde kerncentrales is klein. Maar als zich een kernongeval voordoet, dan is het van belang dat de crisisbeheersing van de landen goed op elkaar is afgestemd. De Onderzoeksraad concludeert dat de samenwerking  op papier voor een deel is geregeld, maar als zich daadwerkelijk een kernongeval voordoet, deze waarschijnlijk niet goed zal verlopen.

 Om goed voorbereid te zijn op een kernongeval met grensoverschrijdende gevolgen is het noodzakelijk dat Nederland de samenwerking met België en met Duitsland verbetert. Naast het verbeteren van de crisisplannen, moeten de landen meer samen oefenen en organiseren dat ze de te treffen maatregelen en de communicatie hierover onderling afstemmen.”

Het rapport gaat in detail in op de gaten die er in de samenwerking zitten. Daarbij gaat de raad iets verder dan het rapport van de Belgische Hoge Gezondheidsraad in haar evaluatie over Fukushima.

Voor nu is het rapport nog te vers (en te dik) om al veel commentaar te geven.

Wat wel al prominent naar voren komt is het gebrek aan afstemming tussen de drie landen over aanpak van en communicatie over kernenergie in normale tijden en tijdens crisissituaties rond deze installaties. De organisaties rondom noodplannen zijn verschillend en opereren op verschillend mandaatniveau. Dat leidt tot afstemmingsproblemen.

Verontrustend is verder het grote gebrek aan oefeningen en aan kwalitatief goede oefeningen. Maar dat is al jaren zo, het thema is niet sexy, je scoort er niet mee als politicus, er is nauwelijks geoefend en gemotiveerd personeel voor dit soort exercities.

In nucleaire crisissituaties zal gegarandeerd paniek bij omwonenden uitbreken en dan helpen al die huidige en nieuwe protocollen nauwelijks. Op zo’n moment dient men elkaar op interregionaal niveau te vinden om praktische afspraken te maken. Veel bestaande kennis over elkaars installaties en procedures bij regionale overheden is verdwenen en grensoverschrijdende contacten over deze onderwerpen zijn verwaterd.

De Limburgse Gouverneur Theo Bovens is content met het rapport en stelt in zijn reactie:

“De aanbevelingen geven voldoende handvatten en uitdagingen om de (grensoverschrijdende) samenwerking verder te intensiveren en de gezamenlijke eenduidige voorbereiding op en afhandeling van een mogelijk nucleair ongeval verder vorm te geven.” En hij beveelt een Franse en Duitse vertaling van het rapport aan.

Die laatste opmerking mag wel wat breder. Het zou al een hele winst zijn als degenen die nu met elkaar moeten gaan overleggen, met elkaar gaan oefenen, en die in crisissituaties grensoverschrijdend moeten optreden, elkaars taal beheersen en elkaars cultuur begrijpen. Dat zou al heel wat communicatie problemen voorkomen. Maar ja, waar vind je die mensen? Wie spreekt er hier nog Frans en Duits? En hoe zit dat in onze buurlanden?

De bovengenoemde Belgische Hoge Gezondheidsraad pleitte in haar Fukushima-evaluatie voor de oprichting van een Europese Autoriteit. Misschien niet eens zo’n slecht idee om mee te starten, en een mooi puzzelstukje voor de hernieuwingsgezinde Europese Unie…..

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: