« La République n’a pas besoin de savants ni de chimistes » 

19 jan

Update 21 Januari 2018: 

Mooi aansluitend een artikel van Robbert Dijkgraaf in NRC van 19 Januari.

Aldus de beruchte apocriefe uitspraak van de Franse revolutionair en later rechter van het Tribunal Revolutionnaire Jean-Baptiste Coffinhal tijdens processen tegen de Fermiers General, een apart belasting heffend orgaan voor de Franse koning. Hij zei dat tegen een van de leden van dat orgaan Antoine Lavoisier, eminent geleerde, filosoof, econoom en algemeen beschouwd als vader van de moderne chemie. Lavoisier werd door Coffinhal ter dood veroordeeld en onthoofd met de guillotine, een lot dat Coffinhal – goede vriend van Robespierre overigens – drie maanden later met hem deelde.

In de Brexit campagne was Michael Gove –  nu Brits minister van milieu – degene die vergelijkbare uitspraken deed over experts; “We don’t need experts”, en “A post-Brexit Britain, we must hope, will be free of experts, and their insidious expertise.” (Telegraph, 10 juni 2016). Onder de Leave stemmers sloeg die houding wel aan. Onder deze pro-Brexit kiezers is wantrouwen van experts breed aanwezig.

In die tijd – en nog steeds – verzetten zich Britse deskundigen op een breed scala van gebieden tegen de Brexit, waarvan de gevolgen zwaar negatief werden en worden ingeschat. Maar die boodschap is niet welkom. De populisten hebben een hekel aan experts, behalve aan hen die ze voor hun politieke karretje kunnen spannen, of dat nou economen zijn of juristen. Autoritaire leiders idem,

En Trump voegt zich naadloos in dit beeld. Dat hij een hekel heeft aan wetenschappers is bekend, daar heeft hij ook goed mee gescoord als populist. Ook de benoeming van Pruitt als directeur van de EPA straalt dedain uit tegenover wetenschappers. Een jaar aan de macht en hij heeft nog steeds geen wetenschappelijk adviseur benoemd. Er is een apart bureau in het Witte Huis, dat zich bezig houdt met wetenschappelijke ondersteuning van de president, het White House Office of Science and Technology Policy, ingesteld in 1976.

Tot nu toe is er dus nog geen directeur voor dit bureau benoemd. Onder vorige presidenten waren dat als regel vooraanstaande geleerden, nogal eens fysici. Zij adviseren “evidence based”, ook als dat dwars ingaat op politieke voorkeuren. Het is de vraag of Trump zijn aanval op de ziekteverzekeringen, het opzeggen van het nucleaire akkoord met Iran, of de terugtrekking uit het Parijse klimaatakkoord had doorgezet als die adviseurspost was bezet. Nu figureert er een bankier zonder technologische achtergrond als vervanger. Helemaal griezelig wordt het als je bedenkt, dat Trump in zijn eentje zit te spelen met zijn grotere “nuclear button”, zonder enig besef wat een nucleair conflict betekent.

 

Advertenties

Eén reactie to “« La République n’a pas besoin de savants ni de chimistes » ”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Droegemeier, meteoroloog en adviseur van Trump | klimaatblog - januari 9, 2019

    […] onwaarschijnlijke is dan toch gebeurd: na twee jaar heeft Trump weer een directeur voor het White House Office of Science and Technology Policy, de positie van wetenschappelijke adviseur van de president. De benoemingsprocedure heeft vier […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: