Nieuwe kennis dient de wetenschap

10 jan

Update 14 januari 2018: zie ook artikel in ScienceGuide

Het cliché moet af en toe worden herhaald. Vandaag promoveert Gilles de Hollander aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar de structuur van de subthalamische nucleus (STN) in het brein, behorend tot de basale ganglia die een belangrijke rol spelen bij de controle van beweging en het nemen van snelle, perceptuele beslissingen. Men neemt vrij algemeen aan dat de STN bestaat uit drie delen: een associatief, een motorisch en een limbisch deel. De Hollander deed zijn onderzoek met een hoge resolutie, zeer gevoelige MRI-scanner.

In de samenvatting van zijn proefschrift “Understanding the Human Subcortex Using Ultra-High Field MRI and Computational Cognitive Models” is beschreven hoe het onderzoek is verlopen.

Aan het eind van de samenvatting komt de Hollander tot de conclusie, dat de breed aangenomen opvatting dat er drie anatomisch te onderscheiden delen bestaan van de STN niet correct is. En dat is een kleine aardverschuiving in deze tak van wetenschap, omdat het beeld van de structuur praktisch een dogma is geworden in de loop van de tijd. Veel verschijnselen, zoals onderlinge beïnvloedingen van de hersendelen onder andere gebaseerd zijn op die driedeling in de STN structuur, waaronder de bijwerkingen van deep brain stimulatie. De Hollander pleit dan uiteindelijk voor een andere functionele beschrijving van de STN.

Mooi, maar wat heeft dat met de klimaatdiscussie te maken?

In zijn onderzoek weerspiegelt zich de ontwikkeling van wetenschap. Een ooit aanvaarde hypothese wordt op den duur een betonnen dogma, dat nauwelijks wijkt voor nieuwe kennis. Het is voor aankomende wetenschappers dan ook veilig om binnen de grenzen van het dogma te blijven. Dat verschaft in ieder geval uitzicht op een eigen onderzoek met bijbehorende publicaties en een fraai cv. Buiten de dogmagrenzen wordt het moeilijk om een onderzoek van de grond te krijgen. En omdat er vaak veel belang en prestige is gemoeid met het aanhangen van bepaalde ideeën, maakt een dergelijke paradigma shift, een geheel ander beeld, pas kans, nadat de protagonisten van de oude theorie letterlijk zijn overleden. Een schrale troost.

De Hollander kon gebruik maken van een Ultra-High-Field MRI scanner, en die nieuwe methode heeft de wetenschap nieuwe kennis opgeleverd.  Wetenschap is alleen gebaat met nieuwe kennis en totdat die vrijkomt is het verstandig om te erkennen dat de bestaande kennis niet het einde betekent. Andere theorieën en geluiden serieus nemen en de ruimte gunnen, en uiteraard binnen de kaders van een fatsoenlijke wetenschappelijke discussie pareren, als dat kan.

 

 

Advertenties

Eén reactie to “Nieuwe kennis dient de wetenschap”

Trackbacks/Pingbacks

  1. De KNAW over replicatieonderzoek | klimaatblog - januari 17, 2018

    […] snippertje kennis toevoegt aan bestaande kennis. In zoverre sluit dit onderwerp goed aan bij  het laatste blogartikel over kennis en […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: