Ruthenium 106 in Europa’s lucht

22 nov

Update 21-12-2017

SCK•CEN en het KMI publiceren een analyse over de aanwezigheid van radioactief ruthenium-106

Eind september – begin oktober 2017 werden lage concentraties van radioactief ruthenium-106 (Ru-106) gemeten in de lucht boven Europa maar ook over de hele wereld. Het Studiecentrum voor Kernenergie, in samenwerking met het Koninklijk Meteorologisch Instituut, voerde een analyse uit naar de oorsprong van het ruthenium-106.

Ruthenium 106 is een isotoop (β- en γ-straler) dat vrij komt bij kernsplijting en gebruikt wordt bij de behandeling van oogboltumoren en als brandstof voor satellieten. Eind september – begin oktober werden verhoogde concentraties gemeten in de verschillende monitoringsnetwerken in Europa, te beginnen in Italië, daarna in Frankrijk en elders.

Het Franse instituut IRSN (Institute de Radioprotection et de Sûreté Nucléaire) heeft een persbericht uitgebracht waarin ze een overzicht geeft van de gemeten niveaus in Frankrijk met een piek begin oktober in Nice. De oorzaak wordt gezocht in een gebied nabij de Oeral. De hoeveelheid vrijgekomen Ruthenium is groot, tussen de 100 en 300 tBq maar de omgevingsniveaus in Europa zijn niet gevaarlijk. De emissie wordt verondersteld te hebben plaatsgevonden eind september. Een backtrajectory van 120 uur met als eindpunt Rome, Italië geeft ongeveer de richting aan waarvandaan de wolk met Ruthenium deeltjes afkomstig is.

190723_trj001

De IRSN heeft een afbeelding gemaakt van de mogelijke bronomgeving tussen de Wolga en de Oeral, die in iets andere vorm door in NRC is gepubliceerd. Zie ook het RIVM bericht hierover.

data22209768-923ddc

In de buurt van de emissiebron worden naar schatting wel normen (voor melk bijvoorbeeld) overschreden. Als bron wordt gedacht aan een opwerkingsfabriek, omdat er geen andere isotopen in verhoogde concentraties zijn gevonden, en een neergestorte satelliet met Ruthenium als brandstof aan boord niet die grote emissie zou kunnen veroorzaken.

In eerste instantie ontkent – zoals gebruikelijk, denk aan Tsjernobyl – Rosatom het Russische staatsbedrijf voor nucleaire installaties een mogelijke emissie. Zij hebben geen relevante Ruthenium concentraties gemeten, in tegenstelling tot de meteorologische dienst Rosgidromet die wel degelijk verhoogde niveaus van Ruthenium heeft aangetroffen:….noted high levels of radiation in the villages adjacent to Rosatom’s Mayak plant for spent nuclear fuel. 

Mayak

Bron: Rosgidromet

Volgens Rosgidromet:  “Mayak has denied being the source of contamination. The plant said it has not conducted any work on extracting Ruthenium-106 from spent nuclear fuel «for several years».

En: Evgeny Savchenko, the top health and safety official in Chelyabinsk region, where the Mayak facility is located, dismissed health fears as «hysteria». Savchenko said there was absolutely no reason for the population to fear health effects.

«Note that officials and their families don’t have injections against radiation … so you’d have to be a total fool to hide dangerous information and not take steps to save people,» he said.

Ook in het nabije Kazachstan worden mogelijke emissies uit nucleaire installaties ontkend.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: