“Brexodus has begun. We EU nationals know staying on is too big a gamble”, artikel van Joris Luyendijk

1 Jul

In april werd verwezen naar een artikel van Joris Luyendijk in NRC over de gevolgen van de Brexit voor EU burgers in de UK. Luyendijk pakt hard uit over de manier waarop de UK regering omgaat met de 3 miljoen EU burgers, en ze geen zekerheid biedt voor een verblijf na de Brexit. Eerder werd met enig recht gedacht dat de status van de EU burgers kon worden gebruikt als ruilmiddel, als “bargaining chips”, bijvoorbeeld tegen visserij rechten, of tegen deportatie van Engelse burgers in de EU. May’s recente verklaring over de positie van de EU burgers klinkt ongeloofwaardig, na alle gedraai voorheen. Net zo gemakkelijk trekt May haar voorstel weer in, als haar dat politiek beter uitkomt. De Brexodus is begonnen aldus Luyendijk in een nieuwe artikel in The Guardian van 29 juni 2017. Citaat:

“The real problem with the offer is not that it is unfair but that it cannot logically be fair. If EU nationals kept all their rights post-Brexit they would end up with more rights than the local population, and find themselves under protection of a foreign court – first-class citizens in a country not their own. The alternative to this is Theresa May’s offer, which effectively means that unless they manage to acquire British citizenship, EU nationals become second-rate citizens in Britain.”

De Brexodus is begonnen, nu nog druppelsgewijs, maar dat zal snel groeien. Luyendijk verwijst naar een studie van Deloitte, deze week verschenen. Daarin wordt gesteld, dat de helft van de EU burgers binnen vijf jaar vertrekt. Een paar citaten uit die studie:

  • “The UK is the most favoured global destination, ahead of the US, Australia and Canada – almost 9 out of 10 rank the UK as quite or highly attractive
  • Job opportunities and diversity are seen as key strengths of the UK
  • Brexit has shifted perceptions – for those based outside the UK, 21 per cent now find the UK less attractive, compared to 48 per cent for those based here
  • Overall, 36 per cent of non-British workers based here are considering leaving in the next five years
  • High-skilled EU workers are most likely to leave – 47 per cent over the next five years”

Nu een meerderheid van het parlement – ook Labour na de verkiezingen – voor een harde Brexit gaat, bezinnen steeds meer EU burgers zich op hun toekomst. Niet het anti-EU sfeertje van de roddelbladen, de eng nationalistische oprispingen, de arrogantie of hate crimes jagen de EU burgers weg. Dat doet pijn maar is niet voldoende om weg te gaan. Het is de onzekerheid over de toekomst van hun baan in de UK, de toekomst van hun partner en kinderen, de eventuele zorg voor hun ouders op het vasteland en ook in het gebrek in vertrouwen in de Engelse maatschappij die fundamentele zaken als volksgezondheid verwaarloost, een regering die bezuinigt op overheidstaken en regels niet handhaaft. Dat speelt allemaal een grotere rol. Een voortgezet verblijf in de UK wordt steeds onaantrekkelijker en vormt een te grote gok. De meeste EU burgers in de UK zijn hoog opgeleid en werken in de UK in overeenkomstige functies, vaak gefinancierd met Europees geld. Die job kun je ook doen in een der EU lidstaten.

Het lijkt verstandig aldus Luyendijk om niet lang meer te wachten met een terugkeer naar de EU, al was het maar om te voorkomen dat je te laat vertrekt en er te veel concurrentie op jouw vakgebied komt door de Brexodus.

Inmiddels is er in NRC (uitgave 1 en 2 Juli 2017) een Nederlandse versie van het artikel verschenen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: