Trump’s first 100 days: trouble in health care

29 Apr

De gewoonlijke terugblik na de eerste 100 dagen van het presidentschap van Trump wordt in de meeste media negatief gekleurd. Veel heeft hij nog niet bereikt, en enkele beleidsinitiatieven die de kandidaat Trump zo hartstochtelijk heeft bepleit zijn althans voorlopig geschrapt of stuiten op brede maatschappelijke of financiële grenzen.

In de gezondheidssector is het afschaffen van de Affordable Care Act (AFA) de belangrijkste actie. Dat blijft voorlopig nog steken in complexe praktische en politieke gevolgen. De ingrepen in andere verwante overheids taken waarmee hij vooral de defensie uitgaven fors wilt verhogen blijven ook nog even hangen.

In het voor medici belangrijke vakblad The Lancet wordt een editorial gewijd aan de acties in de eerste 100 dagen. Dat is een leerzaam stuk. Ook het ingrijpen in het budget van de EPA en in de vrije keuze van vrouwen om zelf te kunnen beslissen over abortus komt aan de orde. Zijn favoriete conservatieve rechter Gorsuch in het Hooggerechtshof zal daarin belangrijk worden, en niet ten gunste van die vrije keuze. Juist in deze periode is minister Lillianne Ploumen in de US om daar onder andere te pleiten voor het in stand houden van het Bevolkingsfonds van de VN, waaruit voorbehoedsmiddelen worden gefinancierd voor miljoenen vrouwen. Ploumen heeft het dreigende afschaffen direct gepareerd door zelf het initiatief tot een vervangende instantie te nemen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: