De Brexit volgens Joris Luyendijk

30 Mrt

Joris Luyendijk is onder andere correspondent van NRC in de UK, maar produceert ook artikelen over bijzondere onderwerpen in The Guardian, zoals over het ondoorzichtige financiële wereldje in Londen. Later in boek en documentaire samengevat onder de titel “Dit kan niet waar zijn”. Boek en film laten zien hoe mensen zich gedragen eenmaal gevangen in een competitief systeem. Zij doen wat het systeem hen opdringt, als brave uitvoerders zonder enige scrupules. Dat is niet typisch Engels, maar laat wel zien hoe zoiets werkt.

In een opinieartikel in NRC schrijft Luyendijk over de Brexit, en ook hier vind je sporen van een zelf gecreëerd systeem waar mensen zich in laten vangen, in dit geval in een net van “leugens, manipulatie en racistisch gehits”.

In de UK leven circa 3 miljoen EU burgers, die speelbal dreigen te worden in de Brexit onderhandelingen. Er wordt met hun belangen een smerig spelletje gespeeld, verzoeken om soms na tientallen jaren verblijf in de UK een verblijfsvergunning te krijgen worden nogal eens beantwoord met de aanwijzing om “je koffer maar te pakken”.

Als een van die 3 miljoen “bloody foreigners” heeft Luyendijk een fijne antenne ontwikkeld en in zijn opinieartikel pakt hij hard uit over de stommiteiten rond het referendum, de misleidende campagne van de Leavers, en de wereldvreemdheid, arrogantie en onbenulligheid van de huidige regering in de aanloop naar de Brexit onderhandelingen. Luyendijk oordeelt dat de UK als land niet meer serieus genomen kan worden, en hij geeft daar stevige argumenten voor.

Een goed artikel dat nog eens de beslissende momenten van de huidige status de revue laat passeren. Om nog eens vaker te herlezen in de komende twee onderhandelingsjaren.

Advertenties

Eén reactie to “De Brexit volgens Joris Luyendijk”

Trackbacks/Pingbacks

  1. “Brexodus has begun. We EU nationals know staying on is too big a gamble”, artikel van Joris Luyendijk | klimaatblog - juli 1, 2017

    […] april werd verwezen naar een artikel van Joris Luyendijk in NRC over de gevolgen van de Brexit voor EU […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: