Trump en de neergang van de EPA, vervolg – 2

28 Mrt

De volgende klap voor de EPA is een reductie van 31% op het jaarlijks budget. Die ingreep, naast andere bezuinigingen op de federale instituties, moet dollars vrijmaken voor een additioneel defensie budget van 54 miljard, dat is ongeveer 10% extra (in Nederland gehele budget 7 miljard per jaar!). De bezuiniging is bedoeld voor het komende jaar, al zal de volksvertegenwoordiging er dan hard aan moeten trekken om dat te halen. Zo’n gat in de begroting kan alleen maar gepaard gaan met ontslag van medewerkers, stopzetting van programma’s en inhuur van derden. Kortom een enorme aderlating, bedoeld om de EPA uit te schakelen.

Een  van de eerste acties was het per direct schrappen van een grote enquête naar gas- en olieproducenten vooral over hun methaan emissies en productieapparatuur. Eerst maar eens kijken of die vragen wel ergens toe dienen, vindt Pruitt de nieuwe EPA chef, vroeger, in de tijd van Obama dè grote kwelgeest van de EPA.

Pruitt vindt ook dat het nu tijd wordt voor verandering, want: “We have made tremendous progress on our environment, we can be both pro-jobs and pro-environment.” (interview 26 maart 2017). Zoals bekend wilt Trump de kolenindustrie nieuw leven inblazen. Zo wilt Trump zo snel mogelijk het storten van mijnafval van bijvoorbeeld mountain top mines in oppervlaktewater weer toestaan. Die rivieren kunnen kennelijk weer wat verontreiniging verdragen, aldus Trump.

Hij beschuldigt de Obama regering van  het vernietigen van de kolenindustrie door scherpe milieuwetgeving. Enige bekendheid met de capaciteit van de kolenmijnen en overzichten van bestaande en in de loop van de tijd gesloten mijnen in de grote kolenbekkens en uitlatingen van de kolenindustrie maakt duidelijk, dat er meer sprake is geweest van onrendabele exploitatie door technologische achterstand, zeker na de in productieneming van shale gas velden.  Ook de grote kolenbaas Robert Murray zegt in the Guardian van 28 maart 2017 dat het meer ligt aan slechte rentabiliteit en concurrentie van shale gas, dan aan wetgeving, waardoor zoveel mijnen en kolencentrales zijn gesloten.

Het korten op het EPA budget verhoogt de kans op overtredingen van milieu- en veiligheidswetten. Nu al wordt het federaal toezicht op de mijnen (vergelijkbaar met ons Staatstoezicht op de Mijnen) gekapt, de staten moeten het toezicht maar zelf regelen. En daar worden dan nu wetten ingediend in de betreffende parlementen die het per staat te regelen toezicht tot dode letter gaan maken. In de loop van de jaren was dat toezicht vanuit de federale overheid al minder geworden door druk vanuit de kolensector, hoegenaamd gedreven door slechtere economische omstandigheden. Dat heeft alweer geleid tot toename van het aantal ongelukken en doden, om maar te zwijgen van de longaandoeningen bij mijnwerkers, die we in van de kolenmijn industrie in Zuid-Limburg maar al te goed kennen.

Update 29 maart 2017

Gisteren heeft Trump een executive order afgekondigd waarin de verschillende acties verder worden beschreven. Dat moet de weg vrijmaken voor de herintroductie van de kolenindustrie en een eind maken aan de Amerikaanse klimaatpolitiek. Alle federale bureaus zoals de EPA moeten op korte termijn kenbaar maken hoe ze invulling geven aan dit decreet. De tekst is lang. Sla de inleidende teksten maar over en lees vooral de tekst vanaf Sec. 3. Als dit decreet net zo’n succes wordt als zijn immigration ban, dan kan het effect nog wel meevallen……

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: