Volgens Meteo Limburg was het rond 15:00 uur maar liefst 17,1 graden op de luchthaven bij Beek. Een record, want sinds het begin van de metingen op het KNMI-weerstation – in 1946 – liep het kwik een dag na Valentijnsdag nog nooit zo hoog op. Tot dit jaar was het datumrecord voor het vliegveld 16,4 graden, gemeten op 15 februari 1958.

Met beelden van een goed gevuld terras, waar gezeten bij een koel glas dit record ongetwijfeld zal worden toegeschreven aan de klimaatopwarming.

Maar is het wel een record? Het KNMI houdt onder andere van station Maastricht alle meteorologische data bij vanaf 1906, waaronder de maximaal gemeten temperatuur. En dan blijkt dat record een van de vele pieken in de maand februari.

max-temp-mt-feb

De grafiek is vlotweg aangemaakt uit die data van het KNMI voor alle dagen van de maanden februari van 1906-1913. Op 18 dagen in de maand februari werden in deze periode temperaturen hoger dan 17,1 graden Celsius gemeten, waarvan 3 op dagen nog vóór 15 februari, en nog eens 7 vóór 20 februari.

Opvallend zijn ook de enkele zeer koude dagen in de afgelopen eeuw, en ook de dalende trend (rode lineaire regressie lijn) in de gemeten maxima temperaturen in februari: 0,0003 per maand of wel een daling van ongeveer 0,9 graad Celsius in de maximale temperatuur over de beschouwde periode.