Symbool politiek

2 feb

De reeks executive orders die Trump heeft gelanceerd zijn vooral een vorm van symbool politiek. Hij laat zijn spierballen rollen, totdat de tegenkrachten zijn acties gaan afremmen. Publieke acties, toenemende sociale onrust, processen aangespannen door Amerikaanse staten, rechterlijke uitspraken, kwaliteitsmedia die zich ronduit vijandig opstellen, buitenlandse druk en niet te vergeten de financiële gevolgen. Hij kan die orders wel geven, maar daar zit geen geld bij. Dat moet het Congres beschikbaar stellen, ook voor die muur.

In ieder geval heeft hij zijn onderbuik gevoelens al snel kunnen bevredigen, en die worden kennelijk door veel Amerikanen gedeeld. Bange burgers, vervuld van wantrouwen jegens anderen, zeker die met een kleurtje of die daar niet geboren zijn. Bange burgers, die zich letterlijk bewapenen, ook degenen die redelijk kunnen nadenken en de risico’s erkennen, ja soms de wapenvrijheid verafschuwen. Je weet maar nooit wie je op straat tegenkomt, en die heeft natuurlijk ook een wapen achter zijn broekriem of in haar handtasje. Bij iedere aanslag worden meer wapens verkocht, het is een duivelse cirkel. Het is dit wantrouwen, deze angst voor de ander, de vreemdeling, die steekt achter de “immigration ban”.

De ban is er om terroristen tegen te houden, want die vermoorden Amerikanen. Dat is een serieuze zaak, maar wat betekent het in het totaal van vermoorde Amerikaanse burgers?

Het Cato Institute heeft daarover alle gegevens op een rijtje gezet.

Ter illustratie het volgende:

chance-of-dying-foreign-terrorist

us-murder-rates

Het piekje in 2001 is natuurlijk de 9/11 aanslag. Voor de rest blijft de lijn nauwelijks van nul te onderscheiden op deze schaal. De tabel maakt het duidelijk, de kans om door een terrorist te worden vermoord is wel erg klein. De kans dat je door een landgenoot wordt vermoord is heel wat groter.

De US hebben 324 miljoen inwoners. De relatie moorden/inwoner ligt op bijna 5 per 100.000, dat komt neer op ongeveer 16.000 in totaal, waarvan een groot deel door vuurwapens. In 2015 werden volgens officiële bronnen 13.286 mensen vermoord door vuurwapens. Tussen 1968 en 2011 stierven er meer Amerikanen door vuurwapen geweld dan alle gesneuvelden bij elkaar uit alle oorlogen waarin de US betrokken was vanaf de onafhankelijkheidsstrijd tot Irak: 1,4 miljoen tegen 1,2 miljoen.

Hoe is dat in Nederland? In 2015 vielen 120 doden door moord, waarvan 37 door vuurwapens, ongeveer 0,2 per 100.000, dat is 25 maal lager dan in de US.

Niet ver van het White House in Washington liggen de grote oorlogsmonumenten waar de gesneuvelde Amerikaanse soldaten worden herdacht, en vlakbij ligt het militaire kerkhof Arlington. Hier liggen veel van de 58.000 gesneuvelden uit de Vietnam oorlog, waarvan bijna 41.000 “killed in action”, het equivalent van 2,5 jaar moord onder Amerikaanse burgers. De terroristen hoeven de Amerikanen niet bang te maken, dat zijn ze al.

Wat is nu het grootste probleem eigenlijk, zijn het de “dudes from over there” of het ongebreidelde wapenbezit onder de eigen burgers?

Naast alle diep ingrijpende gevolgen voor individuelen treft de ban ook de wereld van de wetenschap. Verhalen in het blad Nature van wetenschappers. Die gaan zich ook tegen de ban te weer stellen. Maar de aangebrachte schade blijft.

Een mooi (typisch?) Engels signaal tegen Trump’s ban is een petitie aan het Parlement om Trump te weren voor een staatsbezoek aan de UK met de tekst:

“Donald Trump should be allowed to enter the UK in his capacity as head of the US Government, but he should not be invited to make an official State Visit because it would cause embarrassment to Her Majesty the Queen.
Donald Trump’s well documented misogyny and vulgarity disqualifies him from being received by Her Majesty the Queen or the Prince of Wales. Therefore during the term of his presidency Donald Trump should not be invited to the United Kingdom for an official State Visit.”

Inmiddels al ondertekend door 1,8 miljoen Engelsen. Tja, stel je voor, Her Majesty the Queen in verlegenheid gebracht. Zou Alexander ook “embarassed” raken? Zijn Belgische collega Philippe neemt overigens geen blad voor de mond en was bijzonder scherp, ongewoon voor een constitutioneel monarch, net als het Belgisch kabinet. En intussen komt Trump’s klimaatadviseur, die de EPA op stelten heeft gezet, de als notoir klimaatscepticus bekend staande Myron Ebell naar Brussel om daar als keynote speaker op te treden op een klimaatconferentie de “Blue-Green Summit” georganiseerd door de Europese conservatieven (ACRE). Die club wil het milieu dienen door er marktmechanismen en kapitalisme op los te laten. Past mooi in Trump’s straatje.

2 Reacties to “Symbool politiek”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Trump en het terrorisme | klimaatblog - februari 22, 2018

    […] een jaar geleden is op dit blog een en ander geschreven over Trump’s immigratiebeleid. Het ging toen om het verbod van toegang c.q. immigratie van moslims uit enkele geselecteerde […]

  2. Public mass shootings, another aspect of USA culture | klimaatblog - augustus 14, 2019

    […] van ten minste vier doden per geval, zoals de Washington Post doet (wapo.st/massshootings). In dit blog is al eens opgemerkt, dat de ware terrorist niet die ene idioot met een oorlogswapen is die om zich […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: