Effecten van Brexit op wetenschap en technologie

13 Jan

Al eerder is hier iets geschreven over de Brexit en het milieu. De winst voor de Britten op dat gebied na een Brexit werd in twijfel getrokken.

Nog steeds wachten de Britten en aan de andere kant van het Kanaal de Europeanen op de plannen die de UK regering van May heeft voor het post-Brexit tijdperk. De onzekerheid over die plannen, over het verloop van de onderhandelingen na het initiëren van het inmiddels beruchte artikel 50, gevoegd bij de harde opstelling van EU vertegenwoordigers voorspellen weinig goeds.

Het vrije verkeer van personen is een van de vier harde, volgens EU vertegenwoordigers niet-onderhandelbare standpunten. De Britten willen graag nog deel uitmaken van de single market, maar dat kan niet ten koste gaan van het vrije verkeer van personen. Tegelijkertijd komen allerlei xenofobe gevoelens en acties aan de oppervlakte van de zo beschaafde Britse maatschappij. En dat speelt niet alleen op straat of in de winkels, maar ook binnen bedrijven en andere organisaties. Europeanen die vaak na tientallen jaren verblijf in de UK een Brits paspoort willen krijgen worden dwarsgezeten door het betreffende ministerie het Home Office. Enkelen hebben zelfs een brief van het ministerie gekregen met het dringende verzoek om hun koffers al te pakken. Menigeen overweegt om maar terug te keren naar het vasteland.

Dat bedreigt de kwaliteit en de continuïteit van menige organisatie. De National Health Service (NHS) draait al jaren op buitenlands personeel. Home Office hanteert overigens al langer restricties op het verlenen van zogenaamde Tier 2 visa voor medisch personeel. Dat medisch personeel  zou uit eigen Britse schoot moeten komen, maar helaas zijn de opleidingen fors ingekrompen. Nog in 2015 trok de NHS 3000 artsen aan van overzee. En deze week nog een poging om zo’n 500 artsen uit Polen, Letland en Griekenland te lokken om de gaten te vullen. Populaire bladen als de Daily Mail staan dagelijks vol met intrieste verhalen van patiënten en hun families. Het falen van de NHS brengt de gezondheidszorg  op een doodlopende weg. De Brexit zal dit effect nog versterken, omdat een deel dat medisch personeel uit de EU komt, en die zijn niet zeker van hun verblijfstatus.

Op het gebied van wetenschap en technologie bekleden de Britse instituten en universiteiten een vooraanstaande plaats. Maar ook daar wemelt het van buitenlanders, die juist zijn aangetrokken vanwege het hoge kwaliteitsniveau. En ook daar voelt menigeen zich bedreigd. Een organisatie als de National Physical Laboratory (NPL), een leidend metrologisch instituut met wereldfaam, draait voor een groot deel op buitenlanders. Niet alleen het mogelijk wegvloeien van niet-Brits personeel zal hard aankomen, ook de Europese subsidies, zoals die uit het Horizon 2020 programma dreigen te vervallen. Uit die pot trekt de NPL nu ongeveer 50 miljoen €.  Na de Brexit dreigt eenzelfde situatie als in de relatie tussen Zwitserland en de EU. Toen de Zwitsers kozen voor immigratieplafonds, werden ze uit alle EU programma’s gegooid. Nu dat de gevolgen daar duidelijk zijn geworden probeert men de schade te beperken, maar het Zwitsers onderzoek via Europese programma’s heeft intussen schade geleden.

Deze week was er een sessie in het Britse parlement met getuigenissen uit de wereld van regelgeving en standaardisatie voor de House of Lords Science and Technology Committee. Twee uur duurt die sessie, maar het geeft een aardig beeld van de belangen die er spelen.

Op het gebied van standaardisatie is de UK al lang een van de belangrijkste deelnemers. Standaardisatie heeft een enorme invloed op de maatschappij, een helaas zwaar onderschatte rol ook in ons land, die niettemin staat voor een groot deel van het nationaal product. De Britse input verloopt via de CEN en de ISO, en stoppen of beperken van die betrokkenheid door de Brexit is ondenkbaar volgens de vertegenwoordiger van de British Standards Institution (BSI). Dat zou een enorme schade toebrengen aan de Britse economie en de handel met andere landen. Een punt is daar van belang. Europese regelgeving en richtlijnen steunen voor meer dan een kwart op Europese standaarden (voedsel, medische wereld, bouw, milieu etc.). Als Europese regelgeving via een repeal wordt ingetrokken hebben de Britten een probleem. Dat stelsel moeten verlaten na een Brexit zou rampzalig zijn.

De eerbiedwaardige House of Lords commissie heeft al eerder in beschaafde en zachte termen om aandacht gevraagd voor de positie voor wetenschap en technologie, zowel ter versterking van de Britse belangen, het aantrekken van buitenlands talent en het beperken van de mogelijke schade door de Brexit: https://t.co/wWp9yNgtMA . Ze mogen best wat harder roepen.

In het House of Commons werd deze week geluisterd naar getuigenissen uit de academische wereld door het Education Committee. Die wereld is ook niet zo geporteerd voor de Brexit, zo blijkt, en men kijkt met angstige gevoelens uit naar de resultaten van de komende onderhandelingen. Inmiddels is dit overleg ook op schrift verkrijgbaar. Boeiende lectuur, met akelige schilderingen van hoe de universiteiten zullen lijden onder een harde Brexit. Hier een vraag van de voorzitter, gevolgd door de antwoorden:

Chair: In a short sentence could each of you say what you think the implications are for the sector if we end up with a hard Brexit? I know that term is controversial itself but I think you know what I mean.

  • Professor Buchan: You risk damaging one of our best industries, which is the knowledge-based economy in this country.
  • Professor Latham: It would make us extremely uncompetitive in terms of way in which people would view us. I think there is a short term and a long term impact on that.
  • Professor Barnard: The personal implication for the EU staff who are already here is lots of uncertainty, their lives are turned upside down, and it promptly cuts off the flow of excellent people who are coming at the moment.
  • Professor Fitt: It would probably be the biggest disaster for the university sector in many years.

En voor wat betreft de mogelijke leegloop van EU personeel aan de universiteiten een vraag in het tweede deel van de sessie:

Ian Mearns: I am interested in clarifying. This morning I heard a couple of stats. There had been a survey done, I think by the UCU , which showed 42% of academics and 76% of non-UK EU academics within British universities were already considering their future in terms of leaving the UK.

  • Professor Haywood: I think all non-UK EU citizens and people who are married to or have partners are considering that whereas perhaps they had not thought about it. That does not mean all of them will go but it automatically made them consider their position. Just from my colleagues, I could name four or five people who are thinking of going not because they are necessarily UK citizens but because they have partners who are, so there is a big knock-on effect there that we have not considered.
  • Dr Corbett: At the same time there is the context, of course, of huge competition. There is not just a global labour market in academics but there is a European competition and we know of universities in France and Germany who are extremely keen to have these academics back.

Nog een stukje informatie uit de UCU enquete:

  • A third (29%) of respondents said they already know of academics leaving the UK, and over two-fifths (44%) said they know of academics who have lost access to research funding as a direct result of the Brexit vote. An overwhelming majority (90%) said they think Brexit will have a negative impact on the UK higher education sector.

Er leven zo’n drie miljoen EU burgers in de UK, en die willen daar graag blijven na de Brexit. Ongeveer 100.000 hebben na het referendum een permanente verblijfstatus aangevraagd. Home Office kan die aanvragen niet aan. Er ligt een eis, dat men self-supporting is en een eigen ziektekostenverzekering (Comprehensive Sickness Insurance, CSI) heeft afgesloten. De NHS, die algemeen wordt gezien als verzekeringsmaatschappij, wordt door de regering niet als zodanig beschouwd. Een overtreding van de Europese richtlijn op dat gebied en daarvoor is de regering voor het Europese hof van Justitie gedagvaard door de Europese Commissie. Intussen wordt zonder schaamte gezegd, dat de (status van de) EU burgers gewoon inzet is van de Brexit onderhandelingen, om de positie van UK burgers in de EU te waarborgen. Burgers als wisselgeld, wat een smerig politiek spel.

Update 18-1-2017

De crisis in de NHS is afgelopen zaterdag in een pers briefing volgens Mrs. May veroorzaakt door het disfunctioneren van de artsen en verpleegkundigen. Ze zouden langer en harder moeten werken. Dat schoot een overbelaste arts (GP) in het verkeerde keelgat en hij/zij heeft de laptop gegrepen en fors uitgehaald naar Mrs. May en haar regering. Dààr ligt de verantwoordelijkheid voor het falen van de NHS, en niet bij het overbelaste personeel. Bezuinigingen op de de NHS en op de sociale zorg zijn de oorzaken, de NHS is speelbal van de politiek geworden. Zie zijn bijdrage op http://www.huffingtonpost.co.uk/dr-zoe-norris/youre-ordering-gps-are-yo_b_14162222.html. Afgesloten wordt de j’accuse met het cynische:

“Mrs May, accept your responsibility as Prime Minister. The NHS is failing on your watch, and I won’t be part of it any more. I will defend my colleagues, and my patients because you aren’t. Your legacy will be the deaths of innocent patients, and as the Prime minister who was too arrogant to listen. Congratulations.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: