Weiße Weihnachten?

16 Dec

Tja, een witte kerst in Duitsland, waar het kerstfeest nog meer betekenis heeft dan in ons land. Net als hier denken velen dat er vroeger veel vaker een witte kerst was. Dat blijkt niet zo te zijn, dezelfde verkeerde inschatting, een mening, geen feiten. Weer een voorbeeld van hoe een beeld hardnekkig kan blijven hangen, ook als de feiten anders blijken te zijn. In dit geval natuurlijk volstrekt onschuldig, wie droomt er niet van een witte kerst?

Een jaar geleden werd er hier geschreven over de kans op een witte kerst in Nederland. Die bleek verrassend laag te zijn, naar schatting ongeveer 1 op de 5, en dan nog genomen als vallend in een ruim tijdsinterval rond de kerstdagen.

In een persbericht van 15 december komt het Helmholtz Zentrum Geesthacht – Zentrum für Material- und Küstenforschung (bij Hamburg) tot een vergelijkbare inschatting. Klimaatonderzoekers hebben dit fenomeen onderzocht, met als resultaat in het persbericht gebracht als “….dass weiße Weihnachten in Norddeutschland schon immer recht selten waren.” en verder: „Unsere Daten zeigen, unter den heutigen klimatischen Bedingungen treten weiße Weihnachten in Norddeutschland im Durchschnitt etwa alle drei bis vier Jahre auf. en dan nog met verschillen in de betrokken regio. De laatste witte kerst was in 2011.

Met verwijzing naar de toename van de temperaturen tijdens de kerstdagen in de laatste 50 jaar, constateren de onderzoekers, dat er nog geen verschil gezien is in het aantal witte kerstdagen. Zij nemen wel aan dat met de opwarming de kans op een witte kerst verder zal afnemen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: