Trump en de DOE: tabula rasa?

10 Dec

De volgende schietschijf van Trump is er al, de DOE, het Department of Energy.

Washington Post 9 december 2016:

The Trump transition team has issued a list of 74 questions for the Energy Department, asking officials there to identify which department employees and contractors have worked on forging an international climate pact as well as domestic efforts to cut the nation’s carbon output.

Het transitieteam van president-elect Trump heeft een lange vragenlijst voorgelegd aan het Department of Energy, waarvan sommige vragen heel wat energie zullen kosten om die te beantwoorden. Het is een lijst van 74 vragen, in handen gekomen van de Washington Post, waarbij voor de meeste vragen al de initialen van de bureaus van het ministerie die de specifieke vragen moeten beantwoorden zijn ingevuld.

Namen willen ze, wie zit in welke commissie, wie heeft wat gedaan, wie is ingehuurd etc. Er wordt altijd bij een nieuwe president een nieuwe staf benoemd, althans op de hoogste niveaus. Dat is normaal. Nu wordt van zeer velen de doopceel gelicht, en gevreesd wordt voor de zekerheid van de jobs, als ze zich al te enthousiast hebben getoond in het uitvoeren van de energieplannen van Obama. Want die wilt Trump schrappen.

Zo wordt in vraag 29 en 37 gevraagd hoe het staat met het uiterst omstreden plan om in Yucca Mountain in Nevada hoog-radioactief materiaal op te slaan, een project dat al vier jaar stilligt, en dat Trump tegen alle weerstand kennelijk wilt doorzetten. Ruim baan weer voor de nucleaire industrie, zoals aangekondigd in zijn A4-tje over energie, klimaat en milieu.

Er klinkt ook twijfel door in het functioneren (mate van onafhankelijkheid) en de kwaliteit van bijvoorbeeld het Agency Energy Administration, kennelijk opgesteld door iemand die zich al jaren ergert aan dit eigenlijk van het DOE onafhankelijke agentschap. De vragen duiden op het opzettelijk (?) weglaten van informatie over de onderschatte capaciteit van olie en gas in het energiepalet (58). Vraag 60 stelt de vraag naar de kwaliteit van data en analyses van het agentschap, gevolgd door de vraag (61) wat men zou moeten doen om die kwaliteit te verhogen. Vervolgens de vraag over het aantal vacatures nog te vervullen voor 20 januari 2017. Wantrouwen op voorhand, dat gaat nog veel herrie veroorzaken bij het DOE.

Voor de onder het DOE opererende laboratoria (21 stuks internationaal zeer hoog aangeschreven) zijn er vragen (66 t/m 74), opnieuw over de kwaliteit, over de wetenschappelijke waarde van het werk. De rest van de vragen gaat over lijsten van bijna alle activiteiten van de labs inclusief de subsidies, publicaties, websites en wie wat heeft gedaan in de laatste drie tot vijf jaar. Geen wonder dat de zittende mensen nerveus worden. Trump wilt met een totale schone lei beginnen, door iedereen die mogelijk dwars kan liggen bij de uitwerking van zijn ideeën de tent uit te jagen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: