City trees, de oplossing voor stadsmilieu en -klimaat?

30 Nov

Een nieuwe oplossing voor de stedelijke luchtkwaliteit en het lokale klimaat is op de markt gekomen. Een groot paneel met mosplanten. Volgens de firma die dat schoons verkoopt heeft het 14,5 m2 grote mospaneel een groot absorberend vermogen ten opzichte van fijn stof gelijkwaardig aan 275 bomen. Het slaat ook veel water op. Het is al te zien in de steden Krefeld, Berlijn, Jena, Stuttgart, Oslo en Parijs (Place de la Nation).

Het moet worden gezegd, het ontwerp ziet er indrukwekkend uit. Het mos waarmee het paneel is bekleed, is het soort dat ook normaal te vinden is langs drukke wegen. Kennelijk een liefhebber van vervuilde stadslucht. Het invangen van stof is gebaseerd op elektrostatische aantrekking. Deeltjes in de vorm van ammoniumzouten worden gebruikt als meststof, als stikstofbron. Het paneel is aan twee kanten gevuld met mos en met andere planten, die de diffusie van de lucht beïnvloeden en de opname van het stof door het mos bevorderen. Door die extra planten wordt ook een beetje CO2 en stikstofoxiden opgenomen. Het paneel is voorzien van sensoren die de vochtigheid en kleur van de planten meet. Een regenwatervat voorziet via een pompje in het nodige vocht, en dat pompje wordt weer gevoed door een zonnepaneel. Het vat moet in warme zomermaanden natuurlijk wel nagevuld worden.

In de directe omgeving van de panelen zou de temperatuur een flink stuk minder zijn: een koeleffect van 17 °C  tot meer dan 5 m rondom, zo wordt geclaimd. Dat “klimaat”effect spreekt natuurlijk ook tot de verbeelding. De leverancier geeft getallen, die wat moeilijk te bevatten zijn.

citytree_krefeld_kultur-findet-stadtt_1_mw-1030x773

Het mospaneel wordt ingezet op hotspots, daar waar de verontreiniging het hoogst is, waar mogelijk grenswaarden worden overschreden. Op enkele plaatsen is zo’n mospaneel nu geïnstalleerd, maar praktijkmetingen naar het effect staan pas aan het begin, met name in Stuttgart, bekend om zijn hoge luchtverontreiniging vooral door verkeer. Het initiatief wordt niet door elke stad omarmd. Zolang niet vaststaat, dat het mospaneel effectief is blijft men terughoudend, ook al vanwege de prijs van meer dan € 20.000.

Nu is er vele jaren onderzoek gedaan aan de effecten van groen langs drukke wegen in de stad. En zeer veel studies hebben gekeken naar de afvangst van fijn stof en stikstofoxiden. Daaruit rijst het beeld van de effectiviteit van een “groene muur”, die in theorie veel stof en stikstofoxiden wegvangt.

Pas recent is meer gekeken naar de luchtstromen rond groenstroken. Met zogenaamde fluid dynamic modellen is onderzocht hoe bijvoorbeeld in street canyons met verkeer de verontreinigde lucht zich beweegt voorbij en over het filterend groen. En dan blijkt dat achter het groen zelfs hogere concentraties voorkomen op het niveau van de inademingszone van de voetganger op het trottoir.

En eigenlijk lijkt het logisch. Beschouw de lucht even als een oceaan waar met een fijn statisch zeef vaste deeltjes worden gevangen. Dat weerhoudt de grote massa van het oceaanwater er niet van om zich vrij langs het zeef te bewegen. Zo’n paneel heeft an sich zo te zien maar weinig effect. Berekeningen laten zien dat meetbare effecten achter het paneel pas optreden als het paneel in de vorm van een vier meter hoge aaneengesloten muur wordt ingezet. En wie wilt er nu een vier meter hoge muur voor zijn deur?

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: