Milieu in de UK in de post-Brexit periode

21 Nov

Hier is al eerder geschreven over de mogelijke impact van de Brexit op het milieu. Nu de Britten er voor gekozen hebben om de EU te verlaten, moet de hele wetgeving, ook die op milieugebied op de schop, althans van de Brexiteers, want dat willen ze zo graag: taking back control en meer ruimte voor de economie. De tegenstanders vrezen dat dan Britse normen worden opgesteld, die meer speelruimte laten voor de vervuilers.

Juist vandaag 21 november 2016 heeft ClientEarth bij het High Court succes gehad met het afdwingen van een snellere (binnen 8 maanden) opzet van plannen van het departement voor milieu (DEFRA) om te voorzien in een betere luchtkwaliteit, en daarbij te voldoen aan Europese limietwaarden. Bij een eerdere uitspraak was de regering al door de rechter gedwongen om überhaupt een verbeterplan op te stellen omdat de situatie “woefully inadequate”, hopeloos ontoereikend werd verklaard.

De gevolgen van de Brexit bestaan niet alleen uit het aanpassen (omhoog schroeven) van limietwaarden, maar ook in het wegvallen van de invloed van Europese richtlijnen, die onder andere tot de Aarhus Conventie hebben geleid, waarin de wettelijke toegang van het publiek tot milieu-informatie is geregeld. En niet te vergeten, de  Europese Commissie kan de UK dan niet meer op de vingers tikken, als men daar niet voldoet aan bepaalde voor de hele gemeenschap geldende regels. Die correctieve acties vervallen dan. En ook de rol van het Europese Hof van Justitie, een van de focuspunten van de Brexiteers, is dan uitgespeeld. De Britten kunnen niet meer verder dan hun eigen Supreme Courts als laatste instantie om bezwaar aan te tekenen tegen regeringsmaatregelen. Dat zal dan nog de enige weg zijn voor NGO’s als ClientEarth om beslissingen aan te vechten. De jaren tachtig komen terug wordt gevreesd, waarin de UK de vieze man van Europa was. Dankzij de Europese richtlijnen was de toestand van het milieu behoorlijk verbeterd.

De houding van de Brexiteers en aan hun gelieerde pers ten opzichte van het Supreme Court dat beslist heeft, dat het parlement zijn zegje mag doen over artikel 50, spreekt boekdelen. Die rechters zijn vijanden van het volk genoemd, wat herinneringen oproept aan de Nazi’s, Stalin, de DDR en andere tirannieke machthebbers. Zo begint demonisering, en hopelijk herinnert men zich waar het eindigen kan. In ieder geval is het een directe aanval op de onafhankelijkheid van de rechtspraak, een gotspe in een democratie. Als dat leidt tot de aanstelling van partijdige rechters glijdt de Britse maatschappij af naar donkere tijden.

Een goed maar pittig artikel over de milieugevolgen van de Brexit kan hier worden gelezen. Het is afkomstig van de Scottish Universities Legal Network on Europe.

 

 

Advertenties

3 Reacties to “Milieu in de UK in de post-Brexit periode”

  1. Maureen november 23, 2016 bij 1:55 pm #

    We moeten zelf inderdaad zoveel doen als we kunnen. Dus ook goede isolatie, minder energie verbruiken, een regenton en zonnepanelen. Iedereen moet hier iets aan bijdragen.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Effecten van Brexit op wetenschap en technologie | klimaatblog - januari 13, 2017

    […] eerder is hier iets geschreven over de Brexit en het milieu. De winst voor de Britten op dat gebied na een Brexit […]

  2. UK milieu post-Brexit | klimaatblog - februari 13, 2017

    […] 21 November 2016 werd in dit blog een artikel geschreven over het milieu in de UK in de post-Brexit […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: