Frankrijk en de COP22

21 Nov

De Franse president François Hollande heeft op de COP22 in Marrakech twee aardige dingen geroepen die het vermelden waard zijn. Ze klinken mooi, maar wat is het waard?

De eerste uitspraak was richting president-elect Donald Trump om hem te waarschuwen, dat hij het klimaatakkoord van Parijs niet kan opzeggen, het was “irrreversible”, onherroepelijk, niet terug te draaien. Met verwijzingen naar de opvattingen van Trump een begrijpelijke reactie, maar zeer waarschijnlijk zonder basis. De deelnemers in Parijs hebben iets beloofd, ze zouden hun best doen om de CO2 emissies te verminderen, daar kwam het op neer. Maar wel zonder sancties. Zo’n akkoord staat of valt met de welwillendheid van de deelnemers om het in eigen land uit te voeren. En dat weet Trump ook.

Frankrijk haalt nog steeds ca. 50% van zijn elektrische energie uit kernreactoren en verdient grof geld met de export naar de buurlanden (~2,5 miljard €) per jaar. Daarnaast worden in toenemende mate andere energiebronnen aangeboord, zie de tabel hieronder met data uit 2014. Hollande wilt koolstof-neutraliteit tegen 2050, zo heeft hij beloofd in Marrakech. Daar heeft hij aangekondigd dat de Franse kolencentrales voor 2023 worden gesloten. Dat is in 2014 een productiecapaciteit van 5200 MW, tegen een totaal van bijna 127.000 MW, zo’n 4% van de totale capaciteit, zogenaamd laaghangend fruit dus…

frankrijk-energiebronnen-2014

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: