De ware NOx emissies in Londen

17 Okt

In 2013 werd een meetprogramma uitgevoerd in Londen met een laag vliegend toestel type Dornier. Het vliegtuig was uitgerust met speciale apparatuur om nu eens op een directe manier de emissies van NOx te meten. Hoewel er best veel monitoren NOx meten in de stad leveren die natuurlijk alleen omgevingslucht concentraties, en niet de emissies.

Groot was de verbazing van de onderzoekers, dat hun metingen 30-40% hoger lagen dan de gegevens uit de emissieregistratie van alle NOx bronnen. Ze hebben allerlei bronnen verdacht van extra bijdragen, tevergeefs. Totdat vorig jaar het VW schandaal uitbrak. Toen viel de penny. De ware NOx emissies van het verkeer, met name dan die van de dieselmotoren dichtten het gat tussen de waarnemingen en de data afgeleid uit de emissieregistratie. Daar zaten natuurlijk de lab-waarden in verwerkt, niet de real-live emissies. Planet Earth heeft er een aardig artikel over gepubliceerd.

In Faraday Discussions kan het origineel artikel van de onderzoekers worden nagelezen (open access): Spatially resolved flux measurements of NOx from London suggest significantly higher emissions than predicted by inventories, Faraday Discuss.,2016,189, 455-472, DOI: 10.1039/C5FD00170F

Inmiddels sukkelen de inwoners al lange tijd met nog steeds te hoge concentraties op leefniveau, ook al is een vergelijking met de bekende smog toestanden uit vorige decennia niet meer aan de orde. De vorige burgemeester, inmiddels na het Brexit referendum minister van Buitenlandse Zaken in het May kabinet, Boris Johnson, was er niet in geslaagd om de stad veel schoner te krijgen. Zijn opvolger pakt het kennelijk wat serieuzer aan en wil nu een ultra low-emission zone instellen. Bijna 10.000 voortijdige doden per jaar door slechte lucht, daar mag je best serieus aan werken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: