Trump of Clinton, wat doen ze voor klimaat, milieu en energie?

12 Sep

Het moge duidelijk zijn. Trump kiest voor een frontale aanval op alles wat in Obama’s regeringsperiode is bereikt. Mocht Clinton gekozen worden, dan wordt Obama’s beleid voortgezet.

De Republikeinen vinden de klimaat verandering maar een hoax, waar snel een eind aan moet komen. Weg met Kyoto en Parijs. De Democraten willen actief aan het akkoord van Parijs uitvoering geven.

Ook op milieugebied lopen de visies uiteen. De Republikeinen vinden dat Obama het hele milieuveld heeft dichtgetimmerd met regels, die zij dan ook willen afschaffen. Ze willen hun door God aan het land gegeven natuurlijke schoonheid en bronnen bewaren. De EPA, het Amerikaanse milieubureau, willen ze uitrangeren ten gunste van de staten zelf.

Energie moet blijven komen uit de nu bestaande bronnen, het Clean Power Plan van de Democraten dat energie uit koolstof geleidelijk wilt uitbannen, kan de kast in.

Kortom, als Trump aan de macht komt, dan verandert er het een en ander. Of de standpunten op deze drie terreinen überhaupt een rol zullen spelen bij de verkiezingen is onwaarschijnlijk. Daarvoor staan de thema’s waarop in de campagnes wordt getamboereerd ver af van dit wereldje.

Een mooi overzicht waaraan dit stukje is ontleend staat in een uitgave van het blad The Lancet Volume 388, No. 10043, p451–452, 30 July 2016 (registratie nodig).

De volgende tabel uit dat artikel vat de standpunten overzichtelijk samen.

si1

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: