Extreem nat, klimaatverandering?

5 Jun

Het heeft veel geregend in de laatste dagen met als gevolg veel wateroverlast in de lage landen. Riolering kan de grote massa water niet verwerken, straten en kelders lopen onder. In enkele plaatsen moesten mensen geëvacueerd worden. Er vielen slachtoffers, vooral in het zuiden van Duitsland, en de schade is groot.

Een deel van het probleem van de wateroverlast ligt aan het achter blijven van onderhoud van rioolsystemen (daar scoor je niet mee als wethouder) en de voortdurend toenemende afsluiting van de bodem door asfalt, steen en beton. Daardoor kan het water minder in de bodem penetreren. En als het een paar dagen achter elkaar regent raakt de bodem zo verzadigd, dat de afstroming richting riool en waterwegen snel toeneemt. Die raken overbelast, en dan spuit het water de straat op. Nederland is met België koploper in Europa in het afdichten van de bodem, zie de statistieken van de European Enviromental Agency . De afdekking is al groot, en die neemt nog jaarlijks toe. Beide landen zijn eigenlijk aaneengesloten sub-urbane gebieden. Geen wonder dat de wateroverlast hier alleen maar toeneemt.

NRC aantal dagen in mei met meer dan 10 mm neerslag_1

Bron: NRC/KNMI

Dan de vraag die iedere keer als het lang regent aan de deskundigen wordt gesteld: is dit een effect van de klimaatverandering? Eh, nee, dat kunnen we zo niet stellen, maar het is wel afwijkend van het normale patroon, aldus hun commentaar. In NRC van vrijdag 3 Juni staat de bovenstaande grafiek ontleend aan het KNMI, waarin het aantal dagen met meer dan 10 mm neerslag in Mei wordt weergegeven vanaf 1961. De toename is duidelijk. Maar zoals zo vaak wordt door de keuze van de periode een beeld gegeven, dat de onuitgesproken boodschap van een toename illustreert. Als de periode wordt verlengd naar de start van de waarnemingen in De Bilt in 1906 krijg je een ander plaatje. Bovendien regent het niet alleen in Mei, maar zegt een totaal overzicht van alle dagen meer.

neerslag de Bilt groter dan 20mm

Dan blijken er ook natte perioden in de tijd voor 1961 te zijn voorgekomen. In de grafieken zijn de dagen met meer dan 20 mm neerslag (neerslagsom per etmaal) opgenomen voor twee perioden, van 1906 tot Juni 2016, en van 1961 tot Juni 2016. Een smooth trendlijn met een roze 95% betrouwbaarheidsinterval laat een wisselend patroon zien, met verhoging in de jaren ’40 -’50 en weer toenemend in het laatste decennium. Mogelijk ligt hier een cyclus van 60 jaar aan ten grondslag, een der cycli die vaker in verband wordt gebracht met natuurlijke variaties in het klimaat.

Advertenties

Eén reactie to “Extreem nat, klimaatverandering?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Neerslagoverlast in steden | klimaatblog - november 11, 2017

    […] informatie,  met name als de periode wordt verlengd met KNMI data vóór 1950. Zie het artikel “Extreem nat, klimaatverandering?”  van 5 juni 2016 op dit […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: