David Mackay overleden

27 Apr

Professor David Mackay is op 14 April 2016 overleden. Hij was de auteur van het veelgeprezen boek over alternatieve energie “Sustainable Energy – Without the Hot Air” , waarover in dit blog een lovende recensie is geschreven d.d. 8 Januari 2009. Het boek is inmiddels vertaald in 11 talen. Het heeft niets van zijn actualiteit verloren, en is nog steeds een aanrader voor hen die vinden dat ze iets moeten toevoegen aan het energiedebat. Mackay onderscheidt het kaf van het koren en ontzenuwt met simpel rekenwerk heel wat mythes over de mogelijkheden van besparingen en alternatieve energiebronnen.

Voor deze blogger is het door de jaren een soort handboek geworden waarmee allerlei claims van potentiële energiebronnen op hun waarde kunnen worden geschat. Het doorslaggevende element in het boek is de herleiding van alle soorten benodigde energie tot een eenduidige dimensie van kWh/dag. Daarmee kon hij de verschillende energiebronnen naast elkaar zetten ter vergelijking en althans los van economische overwegingen als kostprijs op hun technische uitvoerbaarheid testen. Het is een neutraal boek, met ingehouden humor geschreven, bedoeld om energie opties te vergelijken en het staat in feite los van de klimaatdiscussie. Maar ook voor diegenen die de CO2 emissies alleen willen terugdringen vanwege de eindigheid van fossiele brandstoffen is het een aanrader.

Op die manier kun je de werkelijke waarde inschatten van bijvoorbeeld berichten over het produceren van biobrandstoffen uit algen. Volgens Mackay een volkomen ondoenlijke wijze van productie, vanwege het enorme benodigde (water)oppervlak en de hoeveelheid toe te voegen kooldioxide als voeding voor de algen. Toch duiken iedere keer opnieuw  berichten op, zoals gewoonlijk sterk overdreven, over nieuwe procedés als dè oplossing van het energie- en klimaatprobleem. Het testen met die energiebalans van Mackay lijkt nog steeds de beste manier om de uitvoerbaarheid van deze sensationele processen te beoordelen.

Het boek is nog steeds te downloaden of online te lezen, inclusief formats voor iPads enz. Lezen dus en gebruiken! Gebruikersvriendelijk en ook geschikt voor de niet-technici onder de beleidsmakers en politici…..

Inmiddels zijn er ook rekenmodellen verschenen waar je mee kunt spelen om zelf de energiemix te bepalen. De Engelse input kan met wat aanpassingen ook gebruikt worden voor Nederlandse condities. Recent is door het Planbureau voor de Leefomgeving een soortgelijk rekenmodel gepubliceerd.

David Mackay is te jong gestorven aan maagkanker, hij werd slechts 48 jaar. De bewonderenswaardige manier waarop hij zijn ziekte heeft verwerkt heeft deze blogger steeds verrast. Nog op zijn doodsbed bleef hij actief tot enkele dagen voor zijn overlijden. Hij hield een blog bij met als titel Everything is Connected.

Het Engelse blad The Telegraph schreef een lezenswaardig  in memoriam over David Mackay.

Advertenties

2 Reacties to “David Mackay overleden”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nucleaire energie: toch een optie? | klimaatblog - augustus 19, 2016

    […] David Mackay heeft in zijn overzicht van de energievoorziening (Sustainable Energy – Without the hot air) duidelijk gemaakt, dat […]

  2. Energie-transitie: wat is de optimale energie mix? | klimaatblog - augustus 24, 2017

    […] MacKay “Sustainable Energy – Without the Hot Air” uit 2008. Op dit blog is al eens over dit boek geschreven met een verwijzing naar een recensie op dit zelfde blog in […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: