Temperatuur en UHI: een kleine test

1 Apr

Kleine vingeroefening als vervolg op de vorige post over temperatuur en UHI: de temperatuur ontwikkeling in de 20e eeuw in Stockholm, Zweden.

annual avg temp Stockholm 20th century

De grafiek geeft de toename vanaf 1900 duidelijk aan, van globaal 5,5 °C tot een gemiddelde van 7,2°C in het jaar 1999, een stijging van ongeveer 1,7 °C. De trendlijn is berekend via de Theil-Sen methode. Boven in de grafiek staat de temperatuur toename per jaar: een trend van 0,017 °C/jaar.

In de twintigste eeuw groeide Stockholm van een stad met ongeveer 300.000 inwoners tot de huidige metropool met ongeveer 1,8 miljoen inwoners in 2000.

Nu heeft T.R. Oke ooit een verband ontdekt tussen de UHI en het aantal inwoners van een stad, “City size and the urban heat island ” in Atmos. Env. 1973. Vol. 7, pp. 769-779. Hij vond die relatie door een aantal onderzoeken naar UHI naast elkaar te leggen en een relatie te zoeken tussen de populatieomvang en de gemeten UHI, het verschil tussen de urbane en de rurale temperatuur in en rond de onderzochte plaatsen. Hij deed dat in Canada, maar gebruikte ook data uit Europa, waaronder Utrecht. De vergelijking die redelijk past op de (Europese) relatie luidt:

ΔTu-r(max) = 2,01 log P – 4,06

Waarin ΔTu-r(max) staat voor de gemeten UHI, het verschil tussen urbaan en ruraal gebied en P is de populatieomvang. Hieronder de grafiek die Oke heeft gemaakt van de UHI’s in Europese steden. Volgens Oke wordt de UHI variatie in dit geval voor 74% bepaald door de bevolkingsomvang.

Oke UHI European cities

Als we nu teruggaan naar Stockholm en deze formule toepassen, dan vinden we een UHI voor 1900 (met 300.000 inwoners) van 6,94 °C en voor het eind van de eeuw (1,8 miljoen inwoners) een waarde van 8,51 °C. Een verschil over 100 jaar van afgerond 1,6 °C.

Het zal wel toeval zijn, dat dit verschil goed overeenkomt met het verschil van 1,7 °C tussen de jaargemiddelden aan het begin en het einde van de 20e  eeuw……..…

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: