CSIRO: “climate science settled” en dat kost banen

6 Mrt

Het Australische CSIRO, ofwel voluit Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation  heeft vorig jaar een strategische wending (Strategie 2020) aangekondigd. Het wetenschappelijk agentschap zoekt nieuwe prioriteiten voor onderzoek, en als een innovatie voldoende is ontwikkeld, of een kennisgebied voldoende geëxploreerd, dan schuift dat door naar de maatschappelijke organisaties, bedrijven of universiteiten om er verder mee te gaan. Haast onnodig te vermelden, dat de wending is ingestoken door bezuinigingen opgelegd door de politiek.

CSIRO heeft internationaal een naam te verliezen op het gebied van fundamenteel klimaatonderzoek, en niet alleen  voor Australië, de omgeving van het continent, de Stille Oceaan en de Zuidpool. Gestuurd door de nieuwe strategie en door opgelegde bezuinigingen moet nu een andere koers gevolgd worden. Citaat uit interview met Larry Marchal, de CEO van CSIRO:”… CSIROs direction has changed, and in the climate area we’re shifting from measurement and modelling to mitigation, because that’s where we believe we can have the most impact and deliver the most benefit.” Ofwel, voor wat betreft het primaire klimaatonderzoek weten we het nu wel, nu gaan we ook wat doen aan het oplossen van het probleem, want daar ligt het geld.

Dit kost een flink aantal medewerkers hun baan. Eerst was sprake van 350 man in twee jaar, maar dat gold voor de hele CSIRO organisatie. In de klimaatafdeling werken nu 420 man, daar blijven er 355 van over na deze periode van twee jaar. Binnen een club van in totaal 5200 medewerkers bij CSIRO is dat iets meer dan 1%, geen grote ingreep dus, maar toch.  Niet alle klimaatonderzoek vervalt, zoals het beheer van een meetstation op de Zuidpool, en hun bijdrage aan het ARGO boeien project. De boventallige medewerkers worden omgeschoold voor andere werkzaamheden, en als die de vereiste vaardigheden niet onder de knie krijgen moeten ze definitief plaats maken en komt er vers bloed in. Anderen kunnen wellicht hun werk voortzetten aan een universiteit. Maar ook die worden getroffen door bezuinigingen. Het staat wel vast, dat er ontslagen gaan vallen.

De Australische politici hebben inmiddels een boze open brief gekregen van meer dan 2800 klimaatwetenschappers uit 60 landen uit de hele wereld. Die boze collega’s – waaronder best wel bekende namen – wijzen er op, dat er nog veel te onderzoeken valt.

Ze spreken er schande van dat zo’n toonaangevend instituut nu stopt met haar onderzoek en wijzen op het akkoord van Parijs, waarin de vraag naar verder onderzoek wordt benadrukt. Veel typisch Australische klimaatkwesties worden genoemd, die alsnog een antwoord verlangen. Meer onderzoek dus in plaats van minder.

Als de republikeinen later dit jaar de presidentsverkiezingen winnen in de USA, komt daar gegarandeerd ook de klad in het fundamenteel klimaatonderzoek. De 922 ondertekenaars uit de USA, bijna een derde van alle ondertekenaars, vrezen wellicht voor een vergelijkbare ingreep. Maar misschien resteert er nog wat onderzoek, bijvoorbeeld naar de oorzaken van de hiatus. Een aantal ondertekenaars van de brief waaronder Meehl, Mann (hockeystick!), England (Uni NSW), Santer, Hawkins (Uni Reading) publiceerden een aardig artikel daarover in Nature Climate Change van 24 februari 2016 “Making sense of the early-2000s warming slowdown”. Alle klimaatmodellen (op een Russisch model na!) kunnen de hiatus niet verklaren en dan moet je toch ooit eens verder zoeken. In dat artikel (achter pay-wall) komt zomaar opeens aandacht voor mogelijke oorzaken voor de hiatus of slowdown zoals zij dat noemen: “Newly identified observational errors do not, however, negate the existence of a real reduction in the surface warming rate in the early twenty-first century relative to the 1970’s–1990’s. This reduction arises through the combined effects of internal decadal variability, volcanic and solar activity, and decadal changes in anthropogenic aerosol forcing.  Zie ook het blogartikel van co-auteur Hawkins  waar hij nog wat accenten legt.

Kortom, science is not settled at all, er valt best nog wat te onderzoeken……

Advertenties

Eén reactie to “CSIRO: “climate science settled” en dat kost banen”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Inkrimping CSIRO beetje teruggedraaid | klimaatblog - september 16, 2016

    […] het Australisch klimaat onderzoeksinstituut werd begin dit jaar getroffen door zware bezuinigingen. Een groot deel van de klimaatonderzoekers zou moeten verdwijnen, en het budget werd fors […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: