De temperaturen in Duitse deelstaten

15 Feb

De dataset van de Deutsche Wetterdienst (DWD) voor de periode 1881-2016  bevat naast de landelijke data ook alle maandgemiddelden van de Duitse deelstaten en enkele grote steden:

Brandenburg-Berlin, Brandenburg, Baden-Wuerttemberg, Bayern, Hessen, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen, Niedersachsen-Hamburg-Bremen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Schleswig-Holstein, Saarland, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thueringen-Sachsen-Anhalt en Thueringen.

In de vorige post over de temperatuur ontwikkeling in Duitsland is alleen het landgemiddelde weergegeven. Daarom hier een blik in het verloop in de bovengenoemde Länder en steden. De grootte van het land (bijna negen keer groter dan Nederland), de geografische positie binnen Europa en de verschillende landsdelen maken een verkenning op  dit gebied aantrekkelijk. Alleen de trends voor elke maand in de totale periode van 1881-2016 voor elke deelstaat/regio/stad zijn hier berekend en weergegeven.

In de legenda rechts in de grafiek staan de acroniemen van de genoemde Länder, met als laatste de data voor het land.

monthly trend German Länder

Uiteraard zijn in deze lange serie alle trends positief, globaal gelegen tussen 0,003 en 0,016 graad Celsius per jaar, grofweg een factor 4 tussen de laagste en hoogste trends.

Er is een redelijk goede overeenstemming te zien tussen het verloop van de temperaturen in de verschillende regio’s, ondanks de spaghetti is dat goed te onderscheiden. Typisch is de sterke wisseling van trendniveau tussen de verschillende maanden. Januari, mei en augustus hebben relatief gezien een lagere trend, de top drie vinden we in februari, juli en december.

Hier en daar schiet een waarde boven de kluwen uit, zoals voor Hamburg en Bremen met een grotere trend dan de rest voor de maand mei, en Baden-Wuerttemberg heeft lagere trends voor maart, juli en oktober. De redenen voor deze afwijkingen zijn niet bekend.

Uit een vergelijking tussen de temperatuur trends blijken Saarland (kleinste deelstaat) en Rheinland-Pfalz regelmatig de hoogste trend te bezitten. Deze twee deelstaten liggen in het oosten tegen de Franse en Luxemburgse grens in het midden van het land. Maar ook Schleswig-Holtstein helemaal in het noorden onder Denemarken scoort relatief hoger dan andere noordelijke deelstaten en met trends die nauwelijks onder doen voor die Saarland en Rheinland-Pfalz.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: