De temperaturen in Duitsland

9 Feb

Het verloop van de temperatuur krijgt op veel plaatsen aandacht, zoals bij Francis Massen in Luxemburg en op het Duitse blog van Die Kalte Sonne.

Het is softwarematig soms moeilijk om per maand een trend over een bepaalde periode te bepalen, zoals laatst op dit blog.

Omdat er in Duitsland nogal gehamerd wordt op het gegeven, dat de winters (dec+jan+feb) de laatste jaren kouder worden, is nog eens gekeken naar de ontwikkelingen daar aan de hand van maandgemiddelde data van de Deutsche Wetterdienst die tot februari van dit jaar zijn bijgewerkt. Voor alle regio’s en voor geheel Duitsland zijn die data beschikbaar vanaf 1881, een mooi lange meetperiode.

De eerste grafiek laat de trendontwikkeling zien over de hele periode 1881-2016, de tweede over de periode 1985-2016, en de derde grafiek doet dat voor de periode 1995-2016. Gebruik is gemaakt van de Theil-Sen benadering voor de berekening van trends.

De trends staan boven in elke maandgrafiek, samen met het 95% betrouwbaarheidsinterval.

temp lin trend Dld 1881-2016

temp lin trend Dld 1985-2016

temp lin trend Dld 1995-2016

Over de hele periode 1881-2016 is voor alle maanden een positieve trend te zien in Duitsland, in de periode 1985-2016 wordt een negatieve trend gevonden in mei en geen trend in de maand december. En in de kortste periode van 1995-2016 een negatieve trend in februari, mei en oktober en geen trend in augustus. Het is duidelijk dat de periode waarover de berekening loopt sterk bepalend is voor de richting van de trend.

Advertenties

Eén reactie to “De temperaturen in Duitsland”

Trackbacks/Pingbacks

  1. De temperaturen in Duitse deelstaten | klimaatblog - februari 15, 2016

    […] de vorige post over de temperatuur ontwikkeling in Duitsland is alleen het landgemiddelde weergegeven. Daarom hier […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: