Engeland uit de EU? Effecten in milieu- en klimaat onderwerpen

7 Feb

Cameron organiseert een referendum met als vraag of de Britten uit de Europese Unie stappen. Nu de onderhandelingen met de unie lopen over de Britse wensen is het zinvol om eens terug te grijpen naar de Britse opvattingen over de interactie tussen de EU en de UK over de thema’s klimaat en milieu. Dat is gebeurd in de jaren vanaf 2012, toen de regering een zeer uitgebreide audit heeft laten uitvoeren naar de effecten van de verfoeide Brusselse bureaucratie op het arme Engeland en wat betrokkenen zouden wensen van de EU op hun gebied. In die audits  geleid door verschillende departementen werd breed gevraagd naar reacties, en die zijn opgenomen in 32 dikke rapporten, die waarschijnlijk geen hond heeft gelezen en becommentarieerd. Caroline de Gruyter heeft er in NRC van 6 februari naar verwezen.

Van voorjaar 2013 tot de winter van 2013 is de review onder leiding van het ministerie DEFRA gehouden voor het onderwerp  Environment and Climate Change, nummer 10 in de reeks rapporten. Het rapport is uitgegeven in februari 2014 en telt 100 pagina’s.

Het loont de moeite om het rapport te lezen. Voor de gehaaste lezer volstaat de samenvatting, waarin voortdurend wordt gerept van de opvattingen van respondenten  in termen van de “majority, most en some respondents”. Lees dan vooral de paragrafen 2.1, 2.2, 2.3 en over toekomstige ontwikkelingen paragraaf 3 van de samenvatting.

Uit die verhalen komen geen bijzondere effecten, tekortkomingen of andere kritische opmerkingen naar voren op de relatie tussen de Britten en de EU op dit gebied. Niet anders dan wat overal in discussies opduikt en normaal op de Europese agenda’s verschijnt. Dit soort opmerkingen kun je aan elke tafel in Europa beluisteren. En eigenlijk is dat niet verwonderlijk. De UK is een der belangrijkste lidstaten, en ze hebben een grote rol bij het tot stand komen van Europese regels. Ze zitten er altijd zelf bij en nemen vaak het initiatief, ook al verkopen ze dat voor de eigen tribune op een andere manier. Dat doen de overige Europese vertegenwoordigers en regeringsleiders natuurlijk ook. In Brussel zijn ze het eens, maar eenmaal terug in Londen, Den Haag en Berlijn moet dat voor de eigen tribune anders verkocht worden. En altijd als een overwinning van de eigen inzet op de Brusselse onwil.

Op dit blog kan niet worden ingegaan op de andere 31 onderwerpen, want daarvoor ontbreekt specifieke kennis van de betrokken velden. Maar als het onderwerp milieu en klimaat model staat voor de strekking van veel van de andere onderwerpen, lijkt er weinig aanleiding te zijn voor een Brexit.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: