Environmental Performance Index: Nederland presteert zwak

28 Jan

Deze index van Yale Center for Environmental Law & Policy / Center for International Earth Science Information Network at Columbia University verschijnt periodiek. De laatste is op 23 januari 2016 verschenen, en daarbij zijn vergelijkingen gemaakt met een vroegere versie van 2006.  Check de site voor de methode, de bronnen en de weging van de indicatoren. De ruwe data vind je hier 

Waar staat Nederland in 2016? Op plaats 36. In 2006 hoorden we met een 27e plaats nog tot de top 30, sindsdien zakken we geleidelijk. Duitsland staat nu 30e, België 41e.

Als je inzoomt op de scores voor Nederland is snel te zien dat we veel danken aan de hoge scores voor de waterwereld. Anders zouden we nog veel lager staan. Landbouw en luchtkwaliteit trekken de totaalscore omlaag.

Voor luchtkwaliteit is gekeken naar blootstelling aan stikstofoxiden (NO2) en PM2,5. Blootstelling aan stikstofoxiden leidt tot schade aan de longen en tot vroegtijdige overlijdens. PM2,5 (particulate matter) zijn stofdeeltjes met een aerodynamische diameter van 2,5 micrometer, die diep in de longen doordringen, en van daaruit de gezondheid benadelen. Particulate matter wordt als kankerverwekkend  beschouwd.

In de rangschikking voor luchtkwaliteit staat Nederland  op plaats 139.

Dit zijn de scores voor luchtkwaliteit in details:

indicator

score plaats

Verandering in 10 jaar

Average Exposure to NO2

0 180

Average Exposure to PM2.5

71,65

128

11,67%

Household Air Quality

97,5

28

95%

PM2.5 Exceedance

61,93 148

100%

De kwaliteit van de lucht in huis is in 10 jaar beter geworden, evenals de overschrijdingen van de grenswaarde voor PM2,5. Toch staan we laag in rang, en niet alleen voor luchtkwaliteit, en dat voor een (voormalig) gidsland.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: