Temperatuur reeksen per maand

26 Jan

Op dit blog is al een aantal keer geschreven over de wintertemperaturen. Die zouden de laatste drie decaden licht aan het dalen zijn. Voor zover er meetreeksen zijn van langere duur, zeg van begin van de vorige eeuw, is de trend licht positief. Daar zullen de relatief warme maanden december en januari waarschijnlijk nog meer aan toevoegen. Daar komen we nog op terug na februari.

Hoe zit dat nu met maandgemiddelden per maand over die hele periode. Om dat te illustreren zijn de data van station Maastricht genomen, voor het gemak in dit geval van januari 1906-september 2013. Die zijn te verkrijgen bij het KNMI, als daggemiddelden. Na omrekening naar maandgemiddelden zijn deze per maand, en vervolgens voor de hele meetperiode uitgezet.

In de volgende grafiek zijn de maandgemiddelden bijeen gezet. De berekende trendlijn is een vloeiende, smooth trendlijn, met een 95% betrouwbaarheidsinterval als een lichtrode band rond de lijn. In sommige maanden is de spreiding kennelijk erg klein, waardoor dit interval bijna niet zichtbaar is. Bij enkele maanden is wat variatie te zien in de trendlijn, bij andere maanden is er op het oog nauwelijks iets veranderd in de hele meetperiode. Hieruit valt niet veel te concluderen.  Als er al een trend bestaat zal die klein zijn.

Trends per maand, maandgemiddelde temperatuur te Maastricht 1906-2013

Om toch wat scherper te kijken is de Theil-Sen trend methode toegepast, op dezelfde wijze als in de posts over wintertemperatuur. Met als resultaat een lineaire trendlijn, waar iedereen zo verzot op is, ook inclusief 95% betrouwbaarheidsinterval. Het resultaat staat in de volgende afbeelding. De trend is per maand in de kop van elke grafiek groen weergegeven tot in de derde decimaal om de geringe temperatuurverandering per jaar te laten zien. Daarachter staat het betrouwbaarheidsinterval tussen haakjes.

Lineaire trends per maand,  maandgemiddelde temperatuur te Maastricht 1906-2013

Hieronder nog eens in een tabel in graden per jaar.

trendstabel

 

De negatieve trend in februari bepaalt kennelijk de dalende trend van de wintermaanden december, januari en februari. Dat beeld is dus consistent, en is ook kenmerkend voor de hele periode. Grofweg een halve graad lager in 107 jaar.

Twee maanden januari en december zonder enige trend, drie maanden, februari, mei en september met dalende trend, de laatste nauwelijks afwijkend van nul. Een positieve trend wordt gevonden in de resterende zeven maanden, zij het in oktober nauwelijks afwijkend van nul. Uitgaande van deze waarden voor alle maanden samen een positieve trend van 0,002 graad/jaar voor de hele periode. Dat zou neerkomen op 0,2 graad stijging in iets meer dan een eeuw.

Advertenties

Eén reactie to “Temperatuur reeksen per maand”

Trackbacks/Pingbacks

  1. De temperaturen in Duitsland | klimaatblog - februari 9, 2016

    […] Het is softwarematig soms moeilijk om per maand een trend over een bepaalde periode te bepalen, zoals laatst op dit blog. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: