Het verdwenen Poopómeer in Bolivia

24 Jan

Het Poopómeer in Bolivia is verdwenen. Pakkende foto’s in NRC van 18 december 2015, en deze week in de Belgische pers hier en een nieuwsvideo. Citaat:“Zo ziet de toekomst van de klimaatverandering eruit, zegt een expert”. Meer citaten:

De laatste drie decennia staat het kwetsbare ecosysteem zwaar onder druk. De droogte is volgens wetenschappers enerzijds veroorzaakt door de mens, door onder meer irrigatieprojecten in de landbouw en de zware industrie in de regio. Zelfs voor het meer verdween, was het water al zwaar vervuild met zware metalen door de mijnbouw in de streek.

Anderzijds speelt ook de klimaatverandering een rol, waaronder de droogte die het weerfenomeen El Niño met zich meebrengt.

De kans op herstel is klein, zeggen wetenschappers. ‘Dit is een beeld van de toekomst van klimaatverandering’, zegt de Duitse gletsjerexpert Dirk Hoffman. Omdat de gletsjers in de Andes smelten, stroomt er ook minder water naar het meer.

Er zijn projecten die het meer proberen te redden, maar sommigen vrezen dat het te laat is. ‘Ik denk niet dat we het azuurblauwe water van Poopó nog zullen terugzien’, zegt onderzoeker Milton Perez. ‘Ik denk dat we het kwijt zijn.’

Kortom toch weer klimaatverandering er bij gesleept, terwijl El Niño een terugkerend natuurlijk fenomeen is, net als het koele zusje La Niña. Het relatief ondiepe meer ligt op ongeveer 3600 m hoogte en is met het pakweg 120 m hoger gelegen bekende Titicaca meer verbonden via de rivier de Desaguadero. Zo’n 60% van het waterniveau is afkomstig van het Titicaca meer. Om de waterstand in het Titicaca meer op peil te houden zijn maatregelen getroffen die de uitstroom naar het Poopómeer regelen. Dat is al een belangrijke oorzaak. Dat het hele gebied onder invloed staat van El Niño en La Niña draagt uiteraard bij tot de hoeveelheid neerslag, die tijdens de El Niño periode minimaal zijn. De El Niño jaren 1965/66 en 1968/69, 1982/83  en 1991–1995 hadden grote invloed op de waterstand. De hoeveelheid neerslag wordt overigens niet alleen bepaald door de twee fenomenen. Een waarschijnlijk vergeten studie uit 2006 van Zola en Bengtsson gaat dieper in op de soms snel wisselende waterstanden in het meer, en vermeldt ook nog, dat het meer in de jaren ’90 ook al eens drie jaar droog heeft gestaan. Het onderzoek bevestigt de kennis van lokale bevolking, dat de kans op opdroging groot is als de waterstand ongeveer 1 m hoogte is tijdens de natte periode.

De volgende afbeelding van berekende en geobserveerde waterstanden is genomen uit de genoemde studie (figuur 11):

poopo meer

Duidelijk is dat de waterstanden van de twee meren gekoppeld zijn, en de invloeden van de genoemde droge perioden van El Niño zijn goed te onderkennen. Door dit overigens voor de bewoners dramatische fenomeen toe te schrijven aan klimaatverandering is wel erg kort door de bocht.

 

Advertenties

Eén reactie to “Het verdwenen Poopómeer in Bolivia”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Weer eens: het verdroogde Poopó-meer | klimaatblog - januari 10, 2018

    […] Een herhaling van eerdere berichten, zoals beschreven op dit blog in januari 2016: “Het verdwenen Poopómeer in Bolivia”. Daar is aangegeven wat de redenen kunnen zijn van de droogvalling van het meer. Lees de huidige […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: