Krijgen we een witte Kerst?

23 Dec

Krijgen we een witte Kerst?

Die vraag wordt elk jaar weer opnieuw gesteld. Met Kerstmis hoort er sneeuw te liggen, met dat beeld worden we voortdurend geconfronteerd. En elk jaar bekruipt dat verlangen de consument, gevoed door de White Christmas en Jingle Bells songs in de super. Het personeel draagt passende ijsmutsen of een elandgewei, alles om maar de sfeer van die romantische witte Kerst op te roepen.

Maar de komende Kerst zal er nergens sneeuw vallen, zelfs in de skigebieden blijft de helling groen, tenzij je erg hoog wilt gaan skiën. Voor de thuisblijver resteert de zoveelste herhaling van een kerstfilm.

De kans op een witte Kerst is nou eenmaal relatief klein in ons zeeklimaat, maar toch willen we dat eigenlijk niet weten. Of toch? Wat valt erover te zeggen?

Misschien dit. Medewerkers van de Amerikaanse NOAA National Centers for Environmental Information, Asheville, North Carolina krijgen die vraag over de White Christmas ook elk jaar vele malen in de bus in deze periode. Zij hebben een onderzoek gedaan naar het voorkomen van sneeuw in de 48 aan elkaar grenzende staten van de US op en rond eerste Kerstdag van elk jaar. Omdat de kans op sneeuw op 25 december wel erg klein is hebben ze voor de selectie een breder venster gekozen, vanaf 11 december tot en met 8 januari, een periode van 29 dagen. Het aantal dagen per potentiële “sneeuwperiode” is geteld en gedeeld door het aantal beschikbare dagen, in principe dus 29 dagen. Dat percentage is de waarschijnlijkheid dat er sneeuw is gevallen. En daar hebben ze dan fraaie kaartjes van gemaakt, zie:

Het leek een aardig idee om een vergelijkbare greep in de sneeuwdagen te doen van het KNMI meetstation op Maastricht-Aken Airport. Dat station ligt op 114 m boven zeespiegel en zou wellicht meer kans maken op sneeuw, vanwege de hogere ligging. Het KNMI heeft uurgegevens beschikbaar met onder andere een score voor wel of niet sneeuwval. Uit die uurgegevens zijn de dagen met sneeuw geteld tussen de genoemde 11 december en 8 januari. Zodra er ook maar één uur met sneeuwval is geregistreerd op een dag is de dag meegeteld. Deze keuzes zijn natuurlijk arbitrair, maar omdat ze consequent zijn toegepast ontstaat in ieder geval een samenhangend beeld.

Wat knutselen en tellen levert dan het volgende globale plaatje op voor een periode vanaf de
winter 1951-1952. Daaruit blijkt, dat het aantal dagen met sneeuw rond de Kerst nogal wisselt per jaar, en als er een gemiddelde moet worden aangegeven, dan komen we uit bij ongeveer 20%. Een trendlijn – niet opgenomen vanwege de grote spreiding – laat een kleine daling zien over de hele periode, een daling die vooral wordt veroorzaakt door de relatief lage scores in de jaren 1987-2008.

witte kerst

Zo lijkt er grofweg een kans te zijn van één op vijf dat we in een willekeurig jaar een witte Kerst kunnen meemaken. Als we de kans op een witte Kerst willen verhogen moet Kerstmis verplaatst worden naar de maand februari of zelfs maart……Dan toch maar liever blijven dromen van een witte Kerst op 25 december?

 

Advertenties

Eén reactie to “Krijgen we een witte Kerst?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Weiße Weihnachten? | klimaatblog - december 16, 2016

    […] jaar geleden werd er hier geschreven over de kans op een witte kerst in Nederland. Die bleek verrassend laag te zijn, naar schatting ongeveer 1 op de 5, en dan nog […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: