Openstaande kwesties op klimaatconferentie Parijs

8 Dec

Update 12 december 14:00

Hier is de laatste versie van het akkoord. Vanmiddag wordt de laatste plenaire sessie gehouden.

Update 9 december 20:00 uur

Het Franse dagblad Le Monde meldt dat er vanmiddag een ingekorte tekst van 29 pagina’s gezonden is aan de deelnemers. De tekst staat bol van de verschillende opties waaruit de deelnemers moeten kiezen, en naar schatting staat daarvan ook nog driekwart tussen (366) haakjes, nog ter discussie dus.

 

Het gaat over de hieronder genoemde kwesties, de limiet van 1,5 of 2 °C opwarming, de financiële support van de rijkere landen, de differentiatie van reductie inspanningen, en een versnelde aanpak tot 2020. Eens is men het geworden over de mogelijke aanpassingen aan de klimaatveranderingen en de mogelijke schade en het monitoren van de klimaatacties. Veel NGO’s vrezen, dat het maar een halfslachtig akkoord wordt. Vrijdagavond 18:00 is de deadline.

 

Volgens Franse bronnen liggen er nog een aantal kwesties op tafel die een mogelijk akkoord in de weg staan:

De Indiase premier Modi, wil niet dat in het akkoord het stoppen van het gebruik van fossiele brandstoffen wordt opgenomen. India’s ontwikkeling is gebaseerd op het gebruik van steenkool. Hierover is op dit blog in mei van dit jaar al iets gezegd

In Kopenhagen in 2009, hebben de Scandinavische landen een verhoging van de financiële steun voor ontwikkelingslanden met $ 100 miljard per jaar vanaf 2020 bepleit. Ontwikkelingslanden willen nu meer helderheid over deze steun, ook op langere termijn. Ook in mei al eens opgemerkt. Toen kwam deze oproep van India en China.

De Australiërs lopen voorop: met nog andere landen willen ze de opwarming beperken tot maximaal 1,5 in plaats van 2 ° C. Het is onwaarschijnlijk dat een dergelijk doel wordt opgenomen in de uiteindelijke tekst.

De geïndustrialiseerde landen emitteren de meeste broeikasgassen. Daarom worden juist zij aangemoedigd om ambitieuze(re) reductie maatregelen te treffen. Ook hier weer al in mei bepleit door India en China.

Brazilië en China blijven erg vaag als het gaat om andere opkomende economieën te steunen in de strijd tegen de klimaatverandering. Logisch, in beide landen heerst crisis.

John Kerry  minister van buitenlandse zaken van de Verenigde Staten heeft van tevoren aangekondigd dat aan het einde van de conferentie geen juridisch bindende doelstellingen waren te verwachten. Het zou eerder handelen om vorderingen, maar welke juridische status die moeten krijgen? Zoiets als het verdrag van Kyoto?

De ontwerp overeenkomst is al ingekort (tot 43 pagina’s); en bij meer dan 900 plaatsen in de tekst, zijn er punten die om nadere “opheldering” vragen.  Het wordt kort dag.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: